Újra Nyíregyházán rendez Verebes István! Készül a Színházi Bestiák című darab
Az előadás magáról a színházról és a színészekről szól

Érzékletesség és történelmi hűség; a Színházi Bestiák című darab ezt is nyújtja majd a nézőknek. Az előadás magáról a színházról és a színészekről szól, mellette bemutatja többek között a kiszolgáltatottságot és az azzal való megbékülést – véli a rendező, Verebes István.

Ez egy kaland, azért is vállaltam el! Több dimenzióból szeretném kommentálni azt, amiben általánosít ez a darab. Amiben viszont nagyon 'érdes' vagy éppen gusztustalan volt, azt én teljesen kihagytam az előadásból. Ha sikerül, amit szeretnék, akkor ez a darab a közönségnek egy hitvallás is lehet. A történet egyébként az 1600-as évek második felében játszódik. Cromwell puritán köztársasága után, amikor újranyitották a színházat és amikor először léptek színpadra színésznők. Ettől is picit pikáns az egész darab.

Egyszer II. Károly angol királynak várakoznia kellett, hogy a színházban elkezdődjön az előadás. Mi tart ilyen sokáig?! - türelmetlenkedett a király. A királyné borotválkozik. - hangzott a válasz. Akkor mostantól játssza nő! - rendelkezett a király. Attól a naptól kezdve engedélyezték, hogy a nők színpadra léphessenek Angliában.

Ez a színházi anekdota őrzi a nagy színházi forradalom kezdetét és okát. A Színházi Bestiák című darabban Pregitzer Fruzsina, Kónya Merlin Renáta, Szabó Márta, Horváth Réka és Jenei Judit mutatják be az első hivatásos színésznők portréját. A darabot szeptemberben mutatják be, a Krúdy Kamarában.

Kapcsolódó galéria

Színházi bestiák olvasópróba