Újra Mindenkinek becsengettek!
Újra elindul a „Mindenkinek becsengettek!” projekt Nyíregyházán. A program ideje alatt értelmi lemaradással élő kisgyermeket kísérnek szakemberek többségi óvodákba, iskolákba. Az egyesület célja, hogy elősegítse a fogyatékkal élők elfogadását és társadalmi beilleszkedését.

Nyíregyházán újra elindul a a Down Egyesület által életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program, amelyről a Göllesz Viktor szakiskolában tartottak értekezletet a résztvevő pedagógusoknak. Ők három hónapra fogadják be óvodásaikkal és diákjaikkal az értelmi lemaradással élő gyermekeket. A találkozások alkalmával közös játékokon és képességfejlesztő foglalkozásokon keresztül a gyermekek megismerhetik egymást, értékes és hasznos időt tölthetnek együtt. Ezek során a sajátos nevelési igényű gyerekek a környezet stimuláló hatására nagyobb mértékben fejlődhetnek, ami nemcsak képességeik kibontakoztatását eredményezi, hanem önbizalmuk erősödését is lehetővé teszi. Így közelebb kerülnek egy önálló és eredményes felnőtt élet lehetőségéhez.

 

Nyitottság a gyermekkorban

 

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke szerint gyerekkorban még megvan az a nyitottság, amit felnőttkorra megtanulunk elnyomni. Ezért a programban résztvevő többségi gyermekeknél szeretnék elérni, hogy ez a nyitott hozzáállás megmaradjon bennük, s majd felnőttként jobban tudják tolerálni a fogyatékkal élő embertársaikat.

További képekért kattintson a fotóra!

A pedagógusok és többségi gyermekek, illetve fogyatékkal élő társaik között olyan híd alakulhat ki a projekt során, mely a befogadóbb bánásmódot részesíti előnyben. Nem ritka, hogy a programban résztvevők között a kapcsolat továbbra is megmarad. Ezt Szilágyiné Botos Mária, a Kodály Zoltán Általános Iskola ének-zene tanára is alátámasztja. Osztályában korábban vendégül láttak egy fogyatékkal élő gyermeket, aki még most gyakran meglátogatja őket, s mint mondja, diákjai szívesen és örömmel fogadják, az elválás pedig mindig nehezen megy.

 

Nemzetközi program

 

A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program Magyarország több nagyvárosa mellett határainkon túl is sikeres. Nyíregyháza mellett Kassán, Nagykárolyban és Szatmárnémetiben is elindult. A programot a résztvevő osztályok közös gálával zárják, továbbá Nyíregyházán különleges flashmobbal is készülnek.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)