Újra felpezsdül Nyíregyháza – Jön az idei Városnapok és a Szelektív Szombat!
Nyíregyháza MJV Önkormányzata Városnapi programsorozattal várja az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 266. évfordulóján

Május 17. (péntek)

9.00 Emléklapok átadása a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek értékgondnokainak

A programsorozat első elemeként, a nyíregyháziak számára fontos, identitástudatot erősítő helyi értékek képviselőinek, a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek értékgondnokainak emléklapot ad át dr. Kovács Ferenc polgármester a Városháza dísztermében. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság 2018 májusa óta újabb 7 nemzeti értéket vett fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba, melyek a következők:

NYÍRVÍZ-PALOTA ÉPÜLETE

BENCZI GYULA, A HÍRES NYÍREGYHÁZI CIGÁNYPRÍMÁS ZENEMŰVÉSZETI

TEVÉKENYSÉGE

NYÍREGYHÁZA-VÁROSI REFORMÁTUS TEMPLOM

NYÍREGYHÁZI SPARTACUS ARANYCSAPATA

NYÍREGYHÁZI NŐI RÖPLABDA CLUB KIEMELKEDŐ SPORTTEVÉKENYSÉGE DR. SZABÓ TÜNDE OLIMPIKON ÚSZÓ KIEMELKEDŐ SPORTTEVÉKENYSÉGE SIPOS LÁSZLÓ MŰEMLÉKVÉDŐ ÉS MŰEMLÉKFOTÓS MUNKÁSSÁGA

10.00 A Nyíregyházi Települési Értéktár „Itt élünk mi”- nyíregyházi értékek rajzokban című rajzpályázatának ünnepélyes eredményhirdetése Szintén a Krúdy teremben kerül sor a Nyíregyházi Települési Értéktár rajzpályázatának ünnepélyes eredményhirdetésére, amit "Itt élünk mi"- nyíregyházi értékek rajzokban címmel hirdettek meg. A díjakat Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere adja át.

A rajzpályázat kiírásnak 57 pályázó felelt meg, akik 62 alkotással pályáztak.  A rajzokból egy kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a Krúdy terem előtt május 17-én 11 órától május 24-ig, munkanapokon, hivatali időben.

15.00 Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a Városalapítók szobránál

Közreműködnek: a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai és a Szikes zenekar

Május 18. (szombat)

Kossuth tér

SZELEKTÍV SZOMBAT - Családi vetélkedőnap a környezetünkért

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 2019. május 18-án 11. alkalommal rendezi meg a Városnap keretein belül a „Szelektív Szombat” elnevezésű családi vetélkedőnapját, amelynek fókuszában a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése áll.

A vetélkedőnap kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást kínál, hiszen már 13 játékos „állomáson” tehetik próbára a résztvevő családok ügyességüket, valamint szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat. A regisztrációnál átvett „menetlevelükben” gyűjthetik a különböző játékos feladatoknál a pontokat a családok. Ilyen feladatok pl. lengőteke, szelektáló verseny, óriás kirakó, labirintus, sajtfal, préselő verseny, Szuper Szelekt Ákos (mobiltelefonos applikáció), valamint két új játékot is kipróbálhatnak az érdeklődők. S hogy mit is takarnak ezek az elnevezések, az a Szelektív Szombaton kiderül.

A feladatok teljesítése után a tapasztalatok mellett pedig ajándékokkal is gazdagodhatnak a résztvevő gyerekek, hiszen minden leadott menetlevélért cserébe napszemüveget vehetnek át. A legjobban teljesítő családokat szintén jutalmazzák.

Az első helyezett család egy nagyobb értékű laptopot, a második helyezett egy üdülési utalványt, a harmadik pedig kerékpár utalványt kap kimagasló teljesítményéért.

A vetélkedőkön való sikeres részvétel nemcsak a családok számára jelent nyereményt, hanem az oktatási/nevelési intézmények is jutalmat kaphatnak. Versenyt hirdetnek ugyanis az iskolák és óvodák között is. Minél több családot (egy család: min. 2 fő) nevez be egy intézmény a családi napra, annál nagyobb esélye van a fődíj elnyerésére, ami iskolák esetében egy 50.000 Ft értékű sportszerekre beváltható utalvány, óvodák esetében szintén 50.000 Ft értékű játékokra váltható utalvány lesz.

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság által összeállított totót sikeresen kitöltők között a szervezők kisorsolnak Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által felajánlott 1 db. 50.000,- Ft értékű ajándékutalványt.

A tanulságos és gyakorlatias játékok mellett lufis bohóccal, arcfestőkkel, kukás-konténeres autó bemutatóval, kézműves sátorral és sok-sok érdekes programmal várják a résztvevőket. A fellépők között olyan neves előadók is szerepelnek majd, mint az Alma Zenekar, Unique – Völgyesi Gabi, valamint este a Hooligans Együttes ad élő koncertet.

Szelektív Szombat – színpadi program:

9.00    Zenés bemelegítés Kalapos Tamással

9.20    Nyíregyházi Táncklub - Gyerektánc

10.00    ALMA Zenekar

11.00    Burattinó Bábszínház

12.00    Old Rock

13.00    Hungaro Retro Táncshow

14.00    Folkfusion Band - Lifestyle

15.00 Mentha Project

15.45    VÁROS TORTÁJA

16.30 Eredményhirdetés

17.00 Unique

19.00 Hooligans élő koncert

A Város Tortája

A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulói idén is megsütik a Város tortáját, amit az érdeklődő városlakók is megkóstolhatnak szombaton, a Kossuth téren.

Idén egy minden eddiginél nagyobb, a szabolcsi tejfölös diótorta nevet viselő, 2500 szeletes finomságot készíti el több mint harminc cukrász tanuló. A torta a tirpák hagyományokat

követi, modern köntösben. A szabolcsi tejfölös diótortában különböző textúrák jelennek meg. 50 kg lisztből, 30 kg cukorból, 45 kg dióból, 50 liter tejfölből és 1100 tojásból készül el. Egy diós piskóta alapra kerül egy barackízzel forrázott diótöltelék, majd egy diós karamellás omlós tészta réteg, végül pedig a vaníliás tejfölös hab, díszítésként diós habcsókokkal.

A sipkaysok minden esztendőben valami újdonsággal készülnek.

2016-ban egy 1200 szeletes óriástorta készült a Tirpák Fesztiválra.

A 2017-es városnapon egy 13 méter hosszú 1000 adagos kenyérlángost,

2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát készítettek.

Kísérőrendezvény: XI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Május 17. és 19. között 11. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Mercedes-Benz Classic Csillagtúrát, melyen rekordszámú 30 évnél idősebb, vagy a gyártó által „klasszikus” minősítést kapott és korhűen restaurált Mercedes-Benz modell indul útnak. A classic csillagtúra verseny résztvevői 2019-ben a közép-magyarországi és észak-alföldi régiót járhatják be, így jutnak el szombaton Nyíregyházára is. Az oldtimerautós túra résztvevői 10.45-től folyamatosan érkeznek a Kossuth térre, ahol rövid tartózkodnak majd. Ezalatt szakértő műsorvezető mutatja be a járműveket az érdeklődőknek. Az utolsó autó várhatóan 12:15-kor érkezik a főtérre.

A mintegy 80 járműből álló autókaraván a „csillagos” márka történetének legjelentősebb járműveit vonultatja föl. Éppen 40 éve annak, hogy legördült az első G-osztály a futószalagról és formáját megőrizve az egyik legkiemelkedőbb modell a „csillagos” márka palettáján. Az érdeklődők a változatos mezőnyben megcsodálhatják az 1954-es sirályszárnyas 300SL-t, melyek az évszázad sportkocsijává választott egy szakmai zsűri. A gondosan karbantartott, csillogó autócsodák elvarázsolnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

További kísérőrendezvények: Gasztroudvar, valamint a Városalapítók szobránál játéksziget, mely játékokat ezen a napon ingyenesen lehet igénybevenni.