Újra Európa legjobbja a Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Trifonov Éva

Harmadszor minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark. Az elismeréssel járó díjat kedden adta át Anthony Sheridan független állatkerti szakértő a Pangea Hotelben.

 

Anthony Sheridan független angol állatkerti szakértő alapítványa idén is közzétette állatkerti minősítési rangsorát. 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján: a C, azaz a félmillió látogatószám alatti kategóriában negyvenöt állatkert közül a Nyíregyházi Állatpark szerezte meg az elsőséget, megismételve 2015-ben és 2018-ban elért sikerét. Anthony Sheridan, a díjátadást megelőzően kiemelte, az elmúlt években a park folyamatosan fejlődik és a leggyorsabban fejlődő állatkertté vált.

– Figyelemre méltó tény, hogy ez az állatkert több állattal rendelkezik és több állatot mutat be, mint például a londoni, a stuttgarti vagy a zürichi állatkertek. Kiemelt szempontot jelent az értékelési pontszámban az is, ha az adott állatkert állattartási részlege mellett a botanikai része is „rendben van”. A Nyíregyházi Állatpark ebben is kiemelkedett a többi közül.

A felmérés a 2020 előtti állapotokat tükrözi, hiszen az elmúlt két évben a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette az állatkertek működését, így teljesítményük értékelését is. Az értékelési rendszerben egyébként az állatkerteket a látogatószám mellett többek között a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és a szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálta. A vizsgált kritériumok közé tartozott a fajok köre, az állattartás, a fajvédelem, a látogatók tapasztalatai, a marketing, a befektetések és az alkalmazottak száma is.

A zoológia egyik szakmai központja Nyíregyházán van

Az eseményen Gajdos László, az állatkert igazgatója kiemelte, mára Európában a Nyíregyházi Állatpark rendelkezik az egyik legjelentősebb gyűjteménnyel, és itt van az egyik szakmai központja a zoológiának is.

– 25 évvel ezelőtt én csak egy kedves, aranyos, szórakoztató dolgot szerettem volna csinálni ide a nyíregyháziaknak, aztán tágult a kör, szerettem volna, ha Magyarországon minél többen megismerik ezt a csodát, ami Sóstón van, és most ott tartunk, hogy a fél világ valamilyen formában kapcsolatban van velünk. Japánban írnak rólunk, Ázsiában használják a mi tudásunkat, Amerikában előadást tartunk nemzetközi állatorvosi konferencián. Ide jönnek Európa jeles cápakutatói a cápákról konferenciát tartani, itt szervezzük meg az elefánttartást segítő megbeszéléseket, szóval teljesen kinyílt a világ és a szakmai központja, egyik szakmai központja a zoológiának itt van Nyíregyházán. Ennek nagyon örülünk.

A park igazgatóhelyettese lett a legnagyobb regionális állatkerti szövetség elnöke

Az eseményen Gajdos László, aki egyben a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke is bejelentette, hogy dr. Papp Endrét, a park igazgatóhelyettesét választották meg az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnökévé, ami a legnagyobb regionális állatkerti szövetség a világon. 47 ország a tagja és több mint 400 állatkert és akvárium dolgozik benne együtt. A központja Amszterdamban van, a nyíregyházi szakember városunkból irányítja majd.

– Az európai állatkertek látogatottsága több mint 140 millió látogatót jelent évente. Ez az üzenet, amit mi hordozunk és átadhatunk a közönségnek, hatalmas erővel bír. Ez részben a szakmai munka erősítése, tehát a magas állattartási, tartás technológia kidolgozása, az állatok jólétének a növelése, illetve az ezzel kapcsolatos kutatási tevékenységek, oktatási tevékenységek, kiemelten az állatorvosi tevékenység erősítése. Emellett a szövetség olyan küldetést tűzött ki magának, hogy az állattartásról kicsit eltolja az állatkertek munkáját, illetve a közvélemény állatkertekkel kapcsolatos vélekedését a konzervációs irányba.

A Nyíregyházi Állatparkban az állatállomány folyamatosan bővül, a most született kis hangyász mellett például indiai rinocérosz és afrikai elefánt születését egyaránt várják, 2024 tavaszán pedig szeretnék átadni a Jégkorszak interaktív állatbemutatót.

Kapcsolódó galéria

A Nyíregyházi Állatpark ismét Európa legjobb állatkertje díjban részesült