Újéletfa-akció

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik meg. Ezt a szép hagyományt felelevenítve indította el Nyíregyháza városa és a NYÍRVV tavaly az Újéletfa-projektet, amelynek célja a város megszépítésén túl, hogy a Nyíregyházán született gyermekeknek, ha felnőttként el is kerülnek a szabolcsi megyeszékhelyről, örök kötődésük maradjon szülőföldjükhöz.

– Egy régi szép hagyományt szeretnénk az újéletfa-akcióval feleleveníteni, hiszen annyira szép szimbólum, ahogy két új élet együtt fejlődhet, de jelképezheti ez az ember és a természet egymásrautaltságát, az ember és a természet együttélését. Jelképezheti a gyermek szülőföldjéhez való kötődését, tehát éppen úgy, ahogy a fa gyökeret ereszt, szeretnénk, ha a nyíregyházi gyerekek ugyanígy kötődnének a városhoz – mondja Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. marketingreferense.

 

Új élet jelkép

 

Az akciónak köszönhetően azok a családok is részt vehetnek ennek a hagyománynak a felelevenítésében, akiknek nincs kertje, vagy egyszerűen szeretnének gyermekeik tiszteletére közterületen, közösségben fát ültetni. A kertvárosi Alkotás utca játszóterének csaknem valamennyi fája egy-egy nyíregyházi gyermek születését jelképezi. Az Újéletfa-ligetben egy különlegesen szép fafajtát, hársfákat telepítenek a jelentkezők.

 

Folyamatos jelentkezés

 

A program az önkéntességen alapul, a szülők a gyermekek anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának másolatával, valamint a vonatkozó pályázati adatlap kitöltésével egész évben jelentkezhetnek az akcióra. Az adatlapot a www.nyirvv.hu oldalról lehet letölteni. A nevezéseket e-mailen a marketing@nyirvv.hu címre, valamint levélben a NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utcai címén várják. A múlt év július 31-e és 2016. július 31-e között született gyermekek facsemetéit idén ősszel a jelentkezőkkel közösen ültetik majd el a városüzemeltetési kht. munkatársai, sőt a növények jövőbeni gondozásában is számítanak az új tulajdonosokra.

 

Jövőre is

 

A jövő évre vonatkozóan pedig azok a családok pályázhatnak, akiknél 2016. július 31. után érkezett a gyermekáldás. A faültetésre tavaly harminc, idén pedig félszáz család jelentkezett eddig, így hamarosan újabb Életfa-liget helyszín keresése válhat szükségessé.

Piszár Tünde