Újból VIDOR Fesztivál Nyíregyházán
A 14. alkalommal ad otthont Nyíregyháza augusztus 28. és szeptember 5. között a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjének. Magyarország egyik legnagyobb összművészeti rendezvénye 9 napján 60 helyszínen 400 programot kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak.

RÉSZLETES PROGRAMOKÉRT KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKRE!

 

Augusztus 28-án, pénteken veszi kezdetét az év legvidámabb hete, a 14. VIDOR Fesztivál Nyíregyházán. Több mint 20 helyszínen fogadják programok az érdeklődőket. Az eseményen rangos színházi versengés folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évadban bemutatott legjobb új vígjátékaikat. Az öttagú zsűri elnöke idén Makk Károly filmrendező lesz. Az egész várost megmozgató kulturális esemény Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol hazai és külföldi sztárokkal találkozhat a közönség. Idén Maliról, Kolumbiából és Kínából is érkeznek zenészek a fesztiválra. Nyíregyháza főtere a VIDOR Fesztivál idejére az ország legnagyobb szabadtéri mozijává alakul: esténként, a könnyűzenei koncertek után több ezren szórakozhatnak ingyenesen a legújabb magyar vígjátékokon. Filmvetítések nem csupán a Kossuth téren lesznek, hanem egy kereskedelmi mozi is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba.

 

Nyíregyháza (ebben is) többet ad

 

A VIDOR Fesztivál eseményeire az ország több pontjából és a határainkon túlról is érkeznek látogatók.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta, a programok 90 százaléka ingyenes, ami az ország más településein nem jellemző. A város vezetője hozzátette, a VIDOR Fesztivált a nyíregyháziak és a megyebeliek már jól ismerik, de egyre jobban kedvelik a hozzánk érkező turisták is. Sokan erre az időpontra időzítik a nyíregyházi látogatásukat.

További képekért kattintson a fotóra!

Idén a tavalyi 70 millió forinthoz képest 5 millió forinttal több jut az események lebonyolításához. A szponzorok és a főtámogató, az MVM Paksi Atomerőmű mellett Nyíregyháza is támogatja a kulturális rendezvényt. A hagyományokra épülő VIDOR Fesztivál 14 éve számít Magyarország egyik legrangosabb kulturális versenyének.

 

Kultúra mindenkinek

 

Dr. Tasnádi Csaba, a VIDOR Fesztivál megálmodója azt mondta az esemény sajtótájékoztatóján, a legfontosabb hagyomány, hogy ez a fesztivál az évek alatt a klasszikus, görög értelemben vett összművészeti népünnepéllyé vált. Hozzátette, a VIDOR Fesztivál egy jószolgálati jelleggel bíró karitatív fesztivál. A közel 400 program 90 százaléka ingyenes. Dr. Tasnádi Csaba kifejtette, odafigyelnek arra, hogy a kultúra eljusson mindenkihez korra, nemre, társadalmi állásra, egészségügyi állapotra vagy élethelyzetre való tekintet nélkül.

 

Hagyomány és megújulás

 

A 14. VIDOR Fesztivál számos újdonságot is tartogat. Három olyan elem van, amely eddig még nem szerepelt a programban. Részt vesznek az egy héten át tartó művészeti eseményen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, valamint a Képzőművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező növendékei. A végzős egyetemisták egy kiállítás keretein belül mutathatják meg fiatalos lendületüket és találkozhatnak a magyarországi színházak képviselőivel. A VIDOR Fesztivál így, a szórakoztatás mellett újfajta művészi kapcsolatokat is generálhat. Mindezek mellett új produkciók is színesítik a kínálatot.

 

Új produkciók színesítik a kínálatot

 

Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója az újdonságokról azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, lesz egy olyan elem is, amely egy kicsit zene, egy kicsit színház, egy kicsit tánc és egy kicsit koncert is. Ez pedig az „Újcirkusz”, a ReCirquel Társulat előadása. Az igazgató hozzátette, produkciójuk nagyon érdekes, egy új műfaj, amely egyszerre minden érzékszervre hat.

A Fesztiválon a koncertek, a színházi és a filmszínházi előadásokon kívül utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti programok is fogadják az érdeklődőket. Tárlatok várják a művészetkedvelőket a Jósa András Múzeumban, a Váci Mihály Kulturális Központban, a Móricz Zsigmond Színházban, a Könyvtárban és a Pál Gyula Teremben. A 14. VIDOR Fesztivál térítéses előadásaira a jegyértékesítés augusztus 12-én, szerdán reggel 7 órakor kezdődik a Móricz Zsigmond Színház Szervező,- és Jegyirodájában, a Bethlen Gábor utca 14. szám alatt, az online vásárlásra pedig szintén augusztus 12-én, szerdán 17 órától van lehetőség. A VIDOR Fesztivál eseményeiről részletesen tájékozódhatnak a vidor.eu oldalon is.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)