Újabb tartalékosok az ezredben – Újfehértói tartalékosokat fogadott a nyíregyházi központ

Ünnepélyes szerződéskötésre került sor péntek délelőtt  a  Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezrede 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalja parancsnoki épületében. Újfehértói tartalékosokat fogadott a nyíregyházi központ.

A Magyar Honvédség minden alkalmat megragad, hogy katonákat toborozzon a haza védelmére. Feladatuk az emberi élet, illetve a terület védelme. Pénteken tíz újfehértói fiatalember csatlakozott a zászlóalj tartalékos állományába. Ők gyarapítják a nyíregyházi területvédelmi ezred önkéntes tartalékos állományát.

Köztük egy kick-box világkupa győztes, Európa- és magyar bajnok, Hosszú Ferenc, aki kameránknak elmondta:

Nem voltam sorkatona, édesapám mintájára szeretnék tartalékos katona lenni, mivel ő volt sorkatona, rendőr és kommandós is. Ezért szeretném kipróbálni én is magam, mint tartalékos katona. Nyilván azért tartalékos, hiszen ezt a munkám mellett is tudom végezni, és amikor kell, akkor szolgálni, védeni a hazát.

A Debrecenben dolgozó termelésvezető és edző mellett nők, fiatalasszonyok is részt vettek az ünnepségen, ahogy mondták, érdekesnek találják a katonás életet. 12 modulos, 120 órás felkészítési rendszer van, melyben szerepel fegyverismeret, fegyverfogás és éles lövészet is. Ezután készek arra, hogy katonák legyenek.

Baráth István, a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság dandártábornoka elmondta:

Elemi csapások, katasztrófák, akár árvizek, ipari katasztrófák, amelyek bekövetkezhetnek, olyankor a helyi lakosság ezeknek az embereknek a helyismeretére, a lokálpatriotizmusukra, az intellektusukra alapozva tudjuk a legjobban alkalmazni őket.

Az 5 éves szerződés 3 hónap kikötésével jár. Az irat tartalmazza a szolgálati helyet, a jogokat és kötelességeket, a beosztást és a rendfokozatot. A kiképzés végén katonai esküt tesznek az új tartalékosok. Az ünnepségre Nyíregyházára érkezett Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke.