Újabb támogatásokat ad a kormány a munkahelyek védelmére

A támogatások megszerzéséhez a cégeknek mindössze két kritériumnak kell megfelelniük: fizessék ki időben és ne bocsájtsák el munkavállalóikat – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

A maszkviselésel kapcsolatos eddig szabályok továbbra is érvényesek, tehát minden hat éven felülinek kötelező maszkot viselni, úgy, hogy az az orrot és a szájat is eltakarja – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az új szabályozás értelmében a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, hogy szabályozzák, hol kell a közterületen maszkot viselni – tette hozzá.

Az új szabályozás értelmében kijárási tilalmat vezettek be este 8 és hajnal 5 óra között. Ez alól csak a munkavégzés miatt lehet elhagyni a lakóhelyet. Már elérhető a szükséges igazolás, a koronavirus.gov.hu weboldalán. Ezt az igazolást a munkáltatónak kell kitöltenie, és visszavonásig érvényes. Az igazolást az ellenőrzések során át kell adni az igazoltató rendőröknek.

A védelmi intézkedéseket a rendőrök és a honvédség munkatársai végzik. Az üzletek vezetőinek továbbra is felelőssége, hogy betartassák az előírt szabályokat – emelte ki.

A maszk viselése kölcsönös védelmet biztosít

A maszkviseléssel, nem a rendőrnek teszünk szívességet, hanem embertársainknak, saját magunknak – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Rendkívül intenzív terjedési szakaszban vagyunk, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a járványgörbét ellaposítsuk.

3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2697 főre emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília.

Kiemelte, hogy a járvány kezdete óta, hét százalékra tehető azon elhunytak aránya, akik nem rendelkeztek semmiféle alapbetegséggel.

A maszk viselése nyolcan százalékban csökkenti a vírus továbbadását, ezért is fontos, hogy ahol nem tudjuk tartani a másfél méteres távolságot, ott a közterületen is viseljünk maszkot.

Ha valakinél koronavírus tünetek észlelnek, azt nem lehet beoltani az influenza elleni védőoltással – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Újabb támogatásokkal segítik a munkáltatókat

Újabb támogatásokat nyújt a kormány a második hullám idején is – Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Mivel a korlátozások jelen állás szerint harminc napra vonatkoznak, a támogatások novemberben lesznek igénybe vehetők.

A támogatások mértéke a munkavállalók bruttó bérének 50 százaléka. A támogatások megszerzéséhez a cégeknek mindössze két kritériumnak kell megfelelniük: fizessék ki időben és ne bocsájtsák el munkavállalóikat.

A cégnek az önkormányzatokhoz kell benyújtaniuk igényüket, melyek körülbelül nyolc napon belül elbírálásra kerülnek.

A kormány továbbra is abban nyújt segítséget, hogy a munkáltatók ebben a nehéz helyzetben is zökkenőmentesen tudjanak működni, hogy majd a panédmiás helyzet elmúltával, újra fejleszteni tudják cégieket, vállalataikat – emelte ki.

 

Forrás: hirado.hu