Újabb részletek derültek ki a nyíregyházi adventről – Extrém hinta, dodzsem és utcazene
Fotó: Archív

Feldíszítették a főteret, áll a város karácsonyfája, december 1-jén kezdődik az idei advent. A hét majdnem minden napján zenés-táncos előadások várják majd az érdeklődőket, a hétvégéken pedig sztárvendégek érkeznek. Nyíregyházán vasárnap 16.30-tól kapcsolják fel az ünnepi fényeket, a világítás pedig január 6-áig, vízkeresztig díszíti a belvárost. (Megjelent a Nyíregyházi Napló november 29-ei számában.)

A Kossuth téren 20 vendéglátó, illetve ajándékárus kínálja majd portékáját, a tér kávézói az idei évben is részesei lesznek a forgatagnak fűtött teraszaikkal. A Városalapítók szobránál található öt faházban a történelmi egyházak kitelepülései mellett, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület cipősdoboz akciója kap helyet, illetve a „Made in Nyíregyháza”, azaz a helyi termék és szolgáltatásfejlesztési program 20 résztvevője mutatkozik be. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai – 25 népi iparművész – a mesterségüket bemutató karácsonyi vásárt tartanak.

Extrém hinta és dodzsem

Egy éve nagy sikere volt a körhintának, idén több játék várja a főtérre érkezőket.

A nyíregyházi advent ideje alatt négy helyszínen próbálhatnak ki kicsik és nagyok különböző játékokat. A szökőkút mellett az XXL extrém hinta és a közel 400 négyzetméter nagyságú dodzsem – az ország legnagyobb szállítható dodzseme – várja a nagyobbakat. A Takarékpalota mellett a nyírségi kisvasút kicsinyített mása régmúltat idéző élményt nyújt a gyerekek és családok számára, a Városalapítók szobránál pedig egy gyermekkörhinta a legkisebbeket szórakoztatja. A játékokat üzemeltető cégek 500 jegyet felajánlottak hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő fiataloknak, az önkormányzat segít majd a jegyek szétosztásában.

– mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester. 

Ajándék lapcsánka

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként 15.30-tól az adventi forgatagban sétálókat. Az ajándék lapcsánkát Szo­bosz­lai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Íz­királyok Egyesületének elnöke készíti.

Utcazene is lesz

Akár csak tavaly, december 2–22. között ebben az évben is mindennap utcazene teszi még hangulatosabbá a karácsonyi forgatagot. A Kossuth téren felállított színpadon színes programkínálat teremt karácsonyváró hangulatot hétfő kivételével a hét minden napján. Hétköznap helyi fellépő csoportok, zenekarok, iskolák növendékei kedveskednek adventi műsorral, vasárnaponként sztárvendégek szórakoztatják a közönséget (részletek a plakáton). December 2. és 22. között a városháza ebédlőjében karácsonyi kézműves foglalkozások is várják majd az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai közreműködésével. A kézműves foglalkozásokra egyrészt iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják, másrészt Nyíregyháza és környéke lakosságát, akik az advent ideje alatt szeretnének egy csöndes, az ünnep hangulatát idéző környezetben együtt kézműveskedni a családjukkal.

Curtis lép fel szilveszterkor

Az adventi programsorozat december 31-én, a Városi Szilveszterrel zárul a Kossuth téren, ahol fellép majd többek között Curtis is. A 2019-es évet a hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal köszöntik.