Újabb nyolc kilométerrel bővül a hálózat - Nemsokára Borbányáig bringázhatunk
Hatvanszázalékos a készültségi szint.

Gyakori látvány Nyíregyházán a kerékpározó, sőt, lassan minden hétvégén valamilyen rendezvény is kapcsolódik a két kerékhez. A Városnapon országos verseny, múlt héten piknik Tokajig, most szombaton Michelin Bringafesztivál – ezek ezreket mozgatnak meg. De a friss aszfaltcsík is kihasznált lesz, mely a Debreceni út–Kígyó utca kereszteződésétől Borbányáig, illetve a Szent István utcáig vezet. Aki arra jár, láthatja: tényleg nemsokára.

Hogy még pontosabbak legyünk: a kerékpárút kiépítése a Debreceni úton a Kígyó utca–Debreceni út csomóponttól a Tünde utcáig folytatódik, majd a Tünde utcára lefordul, azon végigvezet, és a Kállói úton, majd a Szent István utcán a belváros irányába a Kert utcáig, a városközpont felől Nagykálló irányába a Csárda utcáig visz majd. A projekt célja az érintett Borbánya városrész kerékpáros baráttá tétele.

Segíti a mobilitást

De az is igaz, hogy a beruházás közvetett gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kapcsolódással valósul meg, mivel javítja a munkaerő-mobilitás infrastrukturális felté­teleit, mindegyik szakaszon jelentős munkaerő-áramlás zajlik ugyanis. Az önkormányzati, uniós finanszírozású (TOP) projekt során az érintett szakaszon összesen több mint 7,8 kilométer kerékpárút épül – kaptuk a pontos tájékoztatást az önkormányzat pályázatok és projektmenedzsment referatúrájáról.

Vasúti átvezetésekkel

Ami a jelent illeti: a teljes műszaki készültség 60 százalékos, a közműkiváltások 100 százalékban elkészültek, a Debreceni úti felüljárótól a Tünde utca Kállói úti végéig pedig befejeződött az aszfaltréteg építése. Jelenleg a Kállói úton zajlik nagy ütemben az aszfaltozás, valamint a kapubejárók, útcsatlakozások és parkolósávok munkálatai is folyamatban vannak. A projektben megvalósult 2 új vasúti átvezetés próbaüzem alatt áll, a forgalomba helyezést követően indulhat el a használatbavétel. A következő hetekben veszi kezdetét a növénytelepítés, a terep- és területrendezés, illetve a padkák kialakítása. A kerékpárút Tünde utcai szakaszán június elejére, a többi helyszín esetében pedig várhatóan július végére fejeződnek be a munkálatok.

Kapcsolódó fejlesztések a Tünde és Lujza utcán

Még 2017-ben megvalósult a Tünde utca területén a meglévő zárt csapadékcsatorna-rendszer kapacitásának növelése mintegy 1400 méter hosszan. 2018 novemberében kezdődött el a Tünde utca burkolatának felújítása a Debreceni úti csomóponttól a Kállói úti csomópontig közel két és fél kilométer hosszan. A beruházás keretében megtörténik a meglévő járdák akadálymentesítése, a hiányzó járdaszakaszok kiépítése, ahol szükséges, forgalombiztonsági berendezések beépítése. Az autóbusz-megállóhelyeknél bazaltburkolat létesül, illetve a peronokat átépítik, akadály­mentesítik.

2018 novemberében a Lujza utca burkolata újult meg 781 méter hosszan a Kállói úti csomóponttól a Tünde utcai csomópontig. Kiépültek a hiányzó járdaszakaszok, valamint egy irányhelyes kerékpáros létesítmény, ami majd a Tünde utcán épülő kerékpárúthoz fog csatlakozni.