Újabb felhasználóbarát funkcióval bővült az online árfigyelő rendszer
Kiemelt kép: illusztráció

Újabb funkciókkal bővült az online árfigyelő rendszer. Mostantól már bevásárlólistát is lehet vele készíteni: így a fogyasztók láthatják, hogy melyik üzletben tudják a legolcsóbban megvásárolni az összeállított kosár tartalmát. Szakértők arra számítanak, hogy ezzel tovább nő a verseny az üzletek között, ami az árak további csökkenését eredményezheti.

Már egymilliónál is többen látogatták meg a Gazdasági Versenyhivatal által július 1-től elindított online árfigyelőt. Ez a szám a jövőben tovább nőhet azzal, hogy a héten újabb felhasználóbarát funkcióval bővült a rendszer.

A versenyhatóság elnöke az M1-en elmondta: mostantól az árfigyelő már arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók saját bevásárlólistát állítsanak össze, amelynek a kosárértékét naponta figyelhetik. Így nem kell többé sok időt tölteni a szokásos bevásárlás előtt az árak összehasonlításával, mert a rendszer minden szükséges információt egy helyen biztosít.

„Álláspontom szerint új szintre emeli a versenyt a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal ezzel a funkcióbővítéssel, hiszen most már nem csak egy-egy csali, becsalogató termékkel lehet majd versenyezni, illetve azt összehasonlítani, hanem ha valakinek rendszeresen elfogynak a hűtőszekrényből a kedvenc élelmiszerei, illetve termékbővítésről is szó van, vagy ha elfogynak a napi használatos más termékei, akkor ezeknek az összes kosárértékét is lehet követni nap mint nap” – mondta Rigó Csaba Balázs a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Így még nagyobb árverseny alakulhat ki az üzletláncok között, ami tovább fékezi az inflációt.

„Az új funkció az mindenképpen még népszerűbbé teheti az online árfigyelő rendszert, ami azt is jelentheti, hogy többen töltik le, és azt is jelentheti, hogy gyakrabban fogják használni azok, akik letöltötték. Ez mind a kettő jó hír, hiszen ha gyakrabban és többen használjuk, ez egy jelzés a boltok felé is, hogy érdemes nekik az áraikat úgy alakítani, hogy az még vonzóbb legyen a fogyasztók számára” – mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyvezetője.

Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon jelenleg hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában, összesen 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi fogyasztói árakat a látogatók, akik egyre többet, már átlagosan 4 perc 10 másodpercet töltenek el az oldalon, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fogyasztók használják is a rendszert

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint a 62 termékkategóriából 50-ben, átlagosan mintegy 7 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta.

Az online árfigyelő fejlesztése a jövőben is folytatódik. Így például lehetőség lesz csak a környékbeli boltok termékeire szűrni, illetve a tervek között szerepel az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése is. Hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is, emellett készülnek egy olyan változattal is, amely a speciális diétát követő vásárlók és az ételallergiások vásárlásait segíti majd.

Hirado.hu