Újabb fejlesztés valósul meg a kórházban

Újabb fejlesztés valósul meg a kórházban

A ROHU245 számú, Egészségügyi ellátás Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben című projektben a vezető partner Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, illetve a Felső-Szabolcsi Kórház közös nemzetközi fejlesztés megvalósítása érdekében társult. A program fő elemeként a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban egy új, 6 emeletes épületszárnyat építenek, ezzel megfelelő helyszínt és körülményeket lehet biztosítani a központi műtőblokk, anesztézia és intenzív osztály, a hozzájuk tartozó kiegészítő szolgáltatásokkal, az urológia, gyermeksebészet, ortopédia, általános sebészet, plasztikai sebészet számára. Megújul a kórház gyógyszertára és eszközraktára, az épületszárny tetején pedig helikopter leszálló épül.

Eszközfejlesztés is várható

Dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgatója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Jósa András Oktatókórháznak a program keretében lehetősége nyílik a szív- és érrendszeri szűrő- és diagnosztikai tevékenységének bővítésére és megerősítésére, illetve az Invazív Kardiológiai Laboratórium eszközfejlesztése is, mintegy másfél millió euró értékben.
A forrásból a perifériás érbetegek vizsgálata és intervenciós ellátásának bővítése érdekében egy fix telepítésű combo készülék beszerzése szerepel a tervek között, a további fejlesztési célterület az érsebészet, ahol a végtagi érszűkület ellátására a műtői mobil DSA készülék beszerzése tervezett, amely az érsebészeti intraoperatív diagnosztika alapját jelenti. A Felső-Szabolcsi Kórházban a projekt során megtörténik a laboratóriumi épületrész kubatúrá¬jának építészeti felújítása, emellett beszerzik a kor legmodernebb diagnosztikai gépeit is, mint a kémiai automaták, hematológiai automaták, immunkémiai analizátorok.

(Szerző: Szoboszlai Tibor)