Újabb értékes tárlat a múzeumban

Komoly biztonsági intézkedések mellett megérkeztek a Munkácsy-festmények.


Alig két hónap telt el azóta, hogy a több mint húszezer érdeklõdõt vonzó Seuso-kincs a Jósa András Múzeumból tovább utazott a Nemzeti Múzeumba, máris itt van az újabb óriási attrakció: szerdán megérkeztek városunkba a Munkácsy-festmények, és június 23-ától október 14-éig itt lesznek láthatók.

Az idén 150 esztendõs Jósa András Múzeum az elkövetkezõ hetekben egy újabb sokszínû és izgalmas kiállítás helyszínévé válik: a legnagyobb, magánkézben lévõ Munkácsy-gyûjtemény ugyanis Nyíregyházán lesz látható. Ráadásul nem is akármennyi: 50!

 

Monumentális festmények

 

Az egyik legnagyobb és nemzetközi szinten legismertebb magyar festõ, Munkácsy Mihály életmûvét Pákh Imre magyar-amerikai magángyûjtõ kollekciójának darabjai által mutatják be. A gyûjtemény lehetõvé teszi a festõ pályaívének követését, az olyan jól ismert mûvektõl, mint az Ásító inas a monumentális biblikus kompozíciókon át a párizsi nagypolgárság környezetét, annak gazdag esztétikumát bemutató szalonzsánerekig és a késõi melankolikus tájképekig.

 

Történelmi dátum

 

Június 23-a bizonyára egy újabb történelmi dátum lesz a Jósa András Múzeum életében, hiszen ettõl a naptól kezdve október 14-éig itt lesznek majd láthatók a Munkácsy-festmények. A képek egy része szerdán érkezett városunkba, nagy biztonsági intézkedések mellett.

– A festmények két részletben érkeznek Nyíregyházára. Az elsõ harmincat a Múzeumok Éjszakáján lehet majd megtekinteni elõször, de a kiállítás október 14-éig látogatható (a festményeket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum által kölcsönzött izgalmas fotódokumentációs anyag egészíti ki). A következõ 20 kép – így lesz teljes a kiállítási anyag – pedig augusztusban érkezik a világ egyik legjelentõsebb múzeumából, a szentpétervári Ermitázsból. Így augusztus 20-ától október 14-éig már 50 Munkácsy-festménynek ad helyet a Jósa András Múzeum – tájékoztatott dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója, aki hozzátette, a Seuso-kincset 21 753-an tekintették meg a szabolcsi megyeszékhelyen, de a mostani kiállítás során is legalább ekkora látogatói számot várnak.

 

Szükséges a regisztráció

 

– Csakúgy, mint a Seuso-kincs esetében, a várható óriási érdeklõdés miatt most is szükséges az elõzetes regisztráció és az idõpontfoglalás – folytatta az igazgató. – Ezt az érdeklõdõk megtehetik a www.mun­kacsy.josa­muzeum.hu web­olda­lon, illetve telefonon és személyesen is.

 

Egyórás idõsávok

 

A csoportos (max. 40 fõ) és egyéni látogatók számára is szükséges az idõpontfoglalás. Ez a kiállítás foglalási oldalán közzétett regisztrációs táblázat segítségével lehetséges (a foglalásról e-mailben visszajelzést adnak, kizárólag visszajelzés esetén válik élõvé a foglalás), telefonon keresztül keddtõl péntekig 8.00–14.00 óra között a +36-20/939-4040-es telefonszámon, valamint személyesen szintén keddtõl vasárnapig 9.00–17.00 óráig a múzeum pénztárában.

 

Szigorú elõírások

 

Az igazgató hozzátette, a Munkácsy-kiállítás megtekintése során szigorú biztonságtechnikai és mûtárgyvédelmi elõírásoknak kell megfelelni. Egy idõpontban például maximum 40 fõ látogató tartózkodhat csak a kiállítótermekben és a beléptetés óránként történik.

A látogatók maximum 55 percet tölthetnek a kiállítótérben, ahová csak kisebb táska vihetõ be, a ruhatár használata kötelezõ és ingyenes. Fénykép és videófelvétel készítése pedig tilos.

A belépõjegyek megvásárolhatók elõvételben, készpénzben vagy bankkártyával június 1-jétõl a múzeum pénztárában. Azon látogatók azonban, akik megõrzik az augusztus 20-a elõtt, a Munkácsy-kiállításra megváltott jegyüket, kiegészítõ jegy megváltásával megtekinthetik az ekkorra már teljessé vált tárlatot. Dr. Rémiás Tibor hangsúlyozta, a különleges kiállítás megtekintésével nem szabad augusztus 20-áig várni, hiszen már az elsõ harminc kép is feledhetetlen élményt fog nyújtani, ráadásul nem mindennapi dokumentációkkal is kiegészül. A múzeum állandó és egyéb idõszaki kiállításai a Munkácsy-kiállítás ideje alatt nyitva tartanak.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

A kiállítás nyitvatartása

2018. június 23. és október 14. között, hétfõ kivételével, keddtõl vasárnapig tekinthetõk meg a Munkácsy-festmények.

Nyári nyitvatartás szerint: 9.00–18.00 óráig tart nyitva a múzeum. Belépõjegyet 16.40-ig vásárolhatnak a nap utolsó, 17 órakor induló csoportjába.

Õszi nyitvatartás szerint: 9.00–17.00 óráig tart nyitva a múzeum. Belépõjegyet 15.40-ig vásárolhatnak a nap utolsó, 16 órakor induló csoportjába.