Új vonalak, sűrűbb járatok: így változik a helyi hálózat és menetrend

A 2020 nyarán elindult új hálózatot és menetrendet megkedvelték a nyíregyháziak és a helyi buszközlekedést választók. A szolgáltatás minőségét folyamatosan ellenőrzi és fejleszti az önkormányzat, a Volánbusz és a tervező, a Mobilissimus Kft. A Covid utáni időszakban egyre többen választják a közösségi közlekedést, így az elmúlt év tapasztalataira és utasigényeire reagálva az országos menetrendváltással egyidőben, 2023. december 10-én számos újdonság jelenik meg a helyi közlekedésben. A változások több útvonalat és menetrendet érintenek, így kérjük, hogy körültekintően, az új menetrendek ismeretében közlekedjenek!

Általános menetrendi változások

– A vasúti pálya állapota miatt a vonatok menetrendje néhány perccel módosul. Így szükségessé vált a vasútállomási csatlakozási rendszer módosítása, hogy az autóbuszos átszállás továbbra is megvalósuljon. Ez a változás elsősorban a 10-es, 14-es és 14F vonalakat érinti.

– Az idei téli tanítási szünettől kezdve kétszintű tanszüneti menetrend lép életbe, figyelembe véve a jellemző szabadságolási időszakok alacsonyabb utasszámait. A megszokott tanszüneti menetrendek kisebb mértékben módosulnak, így 2023. december 27-től 2024. január 5-ig, és tervezetten 2024. július 1-jétől augusztus 19-ig a második ütemű tanszüneti menetrend lesz érvényben.

 

Városrészenkénti és útvonalankénti főbb változások

Nyírszőlős – Jókai telep – Hímes – Vasútállomás – Kórház – Örökösföld

Sűrűbb 10-es busz, új 10Y: Hímes és Nyírszőlős jobb kiszolgálása érdekében a 10-es és az új 10Y járatok együttesen sűrűbben közlekednek. Napközben 60 helyett 30 percenként, hétvégén 120 helyett 60 percenként. A 10Y járat jellemzően minden második 10-es helyett jár hétköznapokon, és a Rendelőintézet helyett a Kórház felé közlekedik. Így átszállás nélkül elérhető lesz a Vasútállomás, valamint Nyírszőlős felől is a Kórház.

– Több autóbusz érinti Jókai telepet is, a városrész hétvégén is kiszolgálásra kerül, a 10J járatok igazodnak a Bonduelle műszakrendjéhez.

 

Sóstóhegy – Belváros

Új 15-ös vonal: Sóstóhegy kiszolgálásának javítására, kísérleti jelleggel elindul az új 15-ös autóbusz, amely tanítási időszakban reggel és délután közlekedik a 14-es útvonalán és végállomásai között, de az Országzászló tér érintésével.

Sűrűbb 14-es járatok: a 14-es és 14F autóbuszok menetrendje kis mértékben változik, az új 15-öshöz hangoltan. Hétvégén az eddigi 60 perc helyett a 14-es és 14F járatok közösen 30 percenként közlekednek. A vasútállomási indulási és érkezési időpontok a biztosabb vasúti csatlakozások érdekében megváltoznak.

 

Vasútállomás – Kertváros – Jósaváros

Hosszabb 27-es vonal, új 28-as autóbusz: a 2021-ben elindult 27-es autóbuszt egyre többen választották úti céljuk elérésére, így december 10-től minden hétköznap, valamint szombat délelőtt is közlekednek, ráadásul meghosszabbított útvonalon. A 26-os és 27-es járatok egyesítésével a 27-es autóbusz a Vasútállomás – Kertváros – Búza tér – Jósaváros útvonalon közlekedik, ezzel a Vasútállomástól a Kertváros jóval rövidebb idő alatt érhető el. A 27-es autóbusz a Budapest felől érkező InterCity járatokhoz csatlakozik, egyes indulásai érintik az Esély Centrumot is. A reggeli és délutáni időszakban, tanítási napokon a 27-essel összehangoltan az új 28-as autóbusz is közlekedni fog a Huszártelep – Kertváros – Északi körút – Jósaváros útvonalon, így a Kertváros felől az Északi körúti iskolákba is könnyebb lesz eljutni.

 – A 27-es üzemidején túl a Vasútállomás – Kertváros között utazóknak garantált csatlakozás biztosított a 18-as és 19-es autóbuszok között a Kodály Zoltán Általános Iskolánál.

– A H40-es vonal autóbuszainak többsége naponta a Kertvárost is érinti. A reggeli csúcsidőszakban a 17-es és H40-es járatok 7-8 perces követést biztosítanak a Fészek utcai ABC-től a Belváros felé.

 

Kertváros – Belváros – Örökösföld

Módosuló 17-esek: változik a 17-es járatcsalád közlekedési rendje. A 17Y autóbusz a jövőben nem közlekedik, szerepét a 17-es, a módosított útvonalon járó 9-es, az egész nap közlekedő 27-es, valamint az új 19-es autóbusz veszik át. Az alacsony kihasználtságú 9-es járatok ezentúl a Család utca helyett a Törzs utcán át közlekednek Örökösföldön, a kisforgalmú hajnali, esti és hétvégi időszakban pedig a 9-es és 17-es összevontan, 19-es jelzéssel közlekedik.

– A Törzs utca és a Kórház között a 9-es, Kertváros és a Kórház között a 9-es, 19-es buszok közlekednek.

– Huszártelepre ezentúl több autóbusz közlekedik hétköznap és hétvégén is.

11Y a 11-es mellett: új járat indul 11Y jelzéssel, a 11-es vonallal összehangoltan. A 11Y Örökösföld és az Egyház utca között közlekedik a Család utcán át. Az örökösföldi körjáratok (11, 11Y, 20, 21) a reggeli csúcsidőszakban 7-8, a délutáni csúcsidőszakban 10 percenként indulnak, ezek a járatok biztosítják a leggyorsabb eljutási lehetőséget Örökösföld és a Belváros között.

 

Sóstói úti kórház – Autóbusz-állomás – Rozsrét – Oláhrét

Jelentősen módosul a déli városrészek kiszolgálása: Rozsrétre munkanapokon a reggeli csúcsidőszakban 20 percenként indulnak autóbuszok, napközben és hétvégén egész nap óránként érhető el a városrész. A 91-es autóbusz útvonala meghosszabbodik: az ipari park érintésével Rozsrétig közlekedik.

Sűrűbb közlekedés Butykasorra: jelentősen növekszik a Butykasorra közlekedő járatok száma. Munkana­pokon napközben és szombat délelőtt óránként indulnak az autóbuszok, szombat délután, vasárnap egész nap 120 percenként indulnak a járatok. Több H30-as járat indul, így javul a Rozsrét és Butykasor közötti kapcsolat, egyes H30-as autóbuszok a Sóstói úti kórházig közlekednek, így átszállás nélkül elérhető Butykasor és a déli városrészek felől a Búza tér és az egyetem is.

– Változik a rozsréti iskola kiszolgálása is. Munkanapo­kon reggel 8 órás beérkezéssel, és 14 órás, valamint 16 órás visszaindulással három irányba is indulnak autó­buszok:

–      Újsortanya felől H30-as (Újsortanyai elágazásnál garantált csatlakozással a H31 járatra Oláhrét és Görcsös sor felé),

–      3-as autóbusszal Kistelekiszőlő,

–      a meghosszabbított 91-essel Kistelekibokor érhető el.

 

Jósaváros – Északi alközpont

Sűrűbb járatok az északi városrészek felé: az Országzászló tér – Vasútállomás felé tanítási napokon a 7-es, 15-ös és 44-es autóbuszok gyakrabban, a jelenlegi 12 helyett 10 percenként indulnak. A 25A autóbusz csak reggeli csúcsidőszakban közlekedik, a többi járat szerepét más vonalak veszik át.

– Gyakrabban indul a 8-8A autóbusz is. Tanítási napokon a reggeli csúcsidőszakban 10 helyett 7-8, a délutáni csúcsidőszakban 15 helyett 12 percenként követik egymást a járatok.

– Módosul az 5, 5A, 55 autóbuszok menetrendje is, a Volánbusz új telephelyének átadása miatt a kora hajnali 5A járatok helyett az új éjszakai járatok közlekednek.

 

Borbánya – Belváros

– Valamennyi H32 járat mindkét irányban a Csárda utcai fordulót is érinti majd, az Alma utcai iskolát érintő H32-esek jobban igazodnak majd a tanítási órák végéhez.

– Alacsony kihasználtság miatt megszűnik a kora hajnalban a Csárda utcai fordulótól induló 2-es autóbusz, valamint a Vasútállomástól 19.25-kor és az Alma utcai iskolától 20.17-kor induló 25-ös autóbusz.

 – Egyenletesebben közlekednek a 25-ös autóbuszok, a délutáni csúcsidőszakban 20-40 helyett egységesen 30 percenként indulnak majd.

 – Új 22-es járat indul tanítási napokon Autóbusz-állomásról 15.35-kor.

 

Műszakos járatok

 – A 91-es autóbusz útvonala Rozsrétig hosszabbodik, így a kiegészítő műszakos bérletet a Marso dolgozói is igénybe vehetik.

 – Változik a LEGO szellemi foglalkoztatottjait kiszolgáló autóbuszainak menetrendje. A nagyfoglalkoztatókkal történt egyeztetések alapján, a 7.10-kor induló 94-es autóbusz 94L jelzéssel közlekedik, a 92-es járat 7.14 helyett 7.50-kor indul a Sóstói úti kórháztól. 16.18-kor új 94L járat indul a LEGO-tól az Északi körúton át Jósa­városba.

 – A 95-ös vonalon a Huszártelepről 16.55-kor induló 95-ös autóbusz 10 perccel később, 17.05-kor indul.

 

Bokortanyák

 – A H35-ös vonal autóbuszai megállnak a Szabolcs utca, Országzászló tér, Kígyó utca megállóhelyeken is, egységesen a többi, arra közlekedő autóbusszal.

 – Tanítási napokon és tanszünetben egységesen 6.55-kor indul autóbusz Felsősimáról. Az Autóbusz-állomásról 7.05-kor Alsóbadúrba induló járat minden munkanap közlekedik, új járat indul Alsóbadúrba tanítási napokon 15.45-kor. A jelenleg csak szombaton induló járatok vasárnap is közlekednek majd.

 – A H40-es vonalon közlekedő járatok többsége Kertvárost is érinti majd, így javul a Fészek utcában működő egészségügyi és oktatási intézmények elérhetősége.

– Az Autóbusz-állomásról 15.25-kor induló járat minden bokor betéréssel közlekedik, a jelenleg csak szombaton induló járatok vasárnap is közlekednek majd.