Új vezetés – Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy lett Nyíregyháza megbízott tűzoltóparancsnoka
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, korábbi parancsnokhelyettes lett a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott tűzoltóparancsnoka. Elődje, Toldi András tűzoltó alezredes, aki 2015-ben megkapta az „Év tűzoltója” belügyminiszteri díjat, 2019-ben a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért Sztárek Ferenc-díjat” majd 2021-ben a Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet is, több mint tíz évig vezette a parancsnokságot.

– Tizenegy évig voltam parancsnok itt a Nyíregyházi Tűzoltóságon, azt gondolom, hogy 2012-től ezidáig nagyon nagy változások történtek a tűzoltóságok életében. Volt egy komoly átszervezés 2012-ben, amikor a Katasztrófavédelem égisze alá kerültek a független tűzoltóságok. Úgy gondolom, hogy a tűzoltók ugyanazt a munkát végzik, amit 140 évvel ezelőtt is végeztek. Jövőre lesz 140 éves a Nyíregyházi Tűzoltóság, és ugyanaz a tűzoltási és műszaki mentési feladat vár minket. Persze a technológia fejlődésével újabb kihívásokkal, de az elmúlt 11 évben a tűzoltóságunk kiválóan megfelelt ezeknek a szakmai elvárásoknak. Országosan a hatodik legnagyobb tűzoltóság vagyunk, létszámban vármegyeszékhelyként a legnagyobb a vármegyében. Vonulási adataink 1500 éves vonulás, ami nagyon jelentős országos szinten is. Ezek a beavatkozások mind kiválóan sikerültek és így fognak a jövőben is, mert nagyon fontos számunkra az utánpótlás és a vezetők kinevelése, akik a saját vonulós állományból történnek meg – emelte ki Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott tűzoltósági felügyelője.

Értékápolás és innováció

Oszlár Gábor hivatásos katonaként kezdte, majd hivatásos tűzoltó lett. Előbb gépjárművezető, később különlegesszer-kezelő, majd megbízott rajparancsnok lett. 2015 óta volt a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

– Ez egy óriási érték, amit átveszek a parancsnokomtól – és ami a Települési Értéktárban is szerepel – egy gazdag, nagyon dicső múlttal rendelkezik, jövőre lesz 140 éves. Én mindenféleképpen szeretném a hagyományokat a jövőben ápolni szeretném, mindamellett, hogy minden innovációra és újításra nyitottak vagyunk – mondta el Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság megbízott tűzoltóparancsnoka.

2023 júliusától Toldi András tűzoltó alezredes szakmai munkája elismeréseként a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott tűzoltósági felügyelőjeként folytatja tovább munkáját.

Felügyelőként is a szakmai támogatás a cél

– Felügyelőként változni fog a munkaköröm, ebben a kirendeltségben rengeteg tűzoltó egyesület van, önkormányzati tűzoltóság, amelyek lefedik a térségben élők tűzvédelmét. Ezeknek a tűzoltó egyesületeknek és önkormányzati tűzoltóságoknak a felügyelete, további szakmai segítése a feladatom, és természetesen a Nyíregyházi Tűzoltóság további felügyeleti jogkörben ellenőrzése és képzése. Ugyanúgy részt fogok venni a gyakorlatokon, magasabb riasztási fokozatoknál ugyanúgy kimegyünk együtt a parancsnokkal, ha szükséges irányítani a beavatkozásokat. Magasabb szinten össze kell hangolni a tűzoltóság, az önkormányzati és önkéntes tűzoltó egyesületek munkáját – részletezte felügyelői megbízását Toldi András tűzoltó alezredes.

Szakmai színvonal, elhivatottság, kiegyensúlyozottság

Elhivatottság és magas szakmai színvonal jellemezte az elmúlt évtizedekben is a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkáját, ezzel a szellemiséggel viszi tovább hivatását az új megbízott tűzoltóparancsnok.

– Itt Nyíregyházán egy nagyon elhivatott csapat dolgozik, nagyon nagy szakmai színvonalon hajtja végre itt a beavatkozó állomány a mindennapi tevékenységét. Nagyon magas esetszámokkal dolgozik ez a tűzoltóság és nagyon fontos a kapcsolatunk mind az önkormányzati, mind az önkéntes tűzoltóságokkal. Ezt a jó kapcsolatot nekem is célom ápolni, hiszen az ő munkájuk óriási segítség a mi tűzoltóságunknak. A társszervekkel való együttműködést szeretnénk fenntartani. Megelőzést, felvilágosítást tartani, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjenek az esetszámok – a lakosság biztonsága érdekében ezt nagyon fontosnak tartom. Úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozottság kell ahhoz, hogy ezt a munkát méltóképpen tudjam folytatni, mint az előző parancsnokom, a családi háttér támogatása nekem is nagyon fontos. Remélem méltóképpen fogom folytatni ezt a munkát – zárta gondolatait a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság új megbízott tűzoltóparancsnoka.

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság célkitűzése, hogy az új vezetés mellett is a korábban már megszokott, magas színvonalon folytassa tovább munkáját.