Új utakon az agrárgazdaság

 

Immár második alkalommal rendezték meg az Élelmiszeripari Szakmai Napot a megyeszékhelyen. A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe és az Európai Unió Kis- és középvállalkozói hét hivatalos programja is volt. A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány egy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Egyetemmel, amelynek célja a tudomány és a gazdaság kapcsolatának erősítése, a megye agrárágazatának fejlesztése. Czomba Csaba a PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, évtizedek óta támogatják a mezőgazdasági változásokat, céljuk, hogy a kor technikai színvonalán tudjanak termelni, fejleszteni, minőségi termékeket tudjanak előállítani.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Egyetemi szerepvállalás

 

A konferencián a régióban működő kutatási központok és az agrárvállalkozások képviselői megvitathatták az ágazat problémáit, a fogyasztók igényeit, valamint az innovációs lehetőségeket. Dr. Kovács Zoltán a Műszaki és Agrártudományi Intézet igazgatója kiemelte, a felsőoktatási intézménynek az oktatás mellett egy küldetése, hogy a gyakorlati életben is jelen legyen, a társadalmi beágyazottságát ezzel is növelje.

 

Fejlesztési támogatások

 

A szakmai előadások során a résztvevők tájékoztatást kaptak a fejlesztési forrásokról is Dr. Kondra Laurától, a Magyar Államkincstár elnökhelyettesétől. A jelenlegi támogatási ciklusban 1300 milliárd forint jut vidékfejlesztésre számos pályázati lehetőséggel. Most közel 20 pályázati lehetőség nyitott, többek között tanyafejlesztésre, egyedi szennyvízkezelésre, innovációra.
A konferencián szó esett a precíziós növénytermesztésről, állattenyésztésről, az ökológiai gazdálkodásról, a fenntarthatóságról, a gazdálkodás hatékonyságának növelési lehetőségeiről. Az érdeklődőket kiállítás és kóstoló is várta, többek között mangalica termékekből, lekvárkülönlegességekből és borokból.

 

Szoboszlai Tibor