Új urnafalat alakítottak ki az Északi temetőben

Napjainkban a hamvasztásos temetkezési forma az egyik legelterjedtebb tiszteletadási szokás. Az elmúlt évekhez képest nagyot ugrott az ilyen típusú temetések száma, a nyíregyházi Északi temetõben idén elérte a 70 százalékot. Már csak emiatt is szükségessé vált egy 144 férőhelyes, új urnafal kialakítása a sírkertben, melyet saját forrásból finanszírozott a cég.

 

Az Északi temető nagysága 32 hektár, itt jelenleg 116 parcellában évi 1200–1300 temetés történik. Az elmúlt években is rengeteg infrastrukturális fejlesztésen ment keresztül a sírkert, de a megváltozott temetkezési szokások miatt, folyamatosan újabbakra is szükség van. Ilyen – többek között – az új, 144 férőhelyes, két oldalas urnafal is, amelyet a bemosópark mellett alakítottak ki és 2023 januárjától meg is nyitnak.

– 2021-ben ugyan a pandémia miatt nehézkessé váltak a beruházások, 2022-ben pedig az áremelkedések miatt végesek a forrásaink, de a nehézségek ellenére is megvalósítottunk fejlesztéseket az Északi temetőben. Ilyen az új urnafal kialakítása is, aminek köszönhetően egy újabb színvonalas temetkezési hellyel bővül az Északi temetõ – tájékoztatta szerkesztõségünket Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetõje, hozzátéve, hogy a központi ravatalozóban lévő urnasírhelyek már 99 százalékban megteltek, ezért volt szükség ezen lehetőség bővítésére, egy frekventált helyen, a bemosópark mellett.

Újfajta technológiával

– Ezt a fejlesztést saját forrásból valósítottuk meg, költsége eddig meghaladta a 12 millió forintot. Maga az építmény egy újfajta technológiával készült el, hiszen egy mûanyag vázra került a gránit szerkezet. A bemosópark mellett ezzel egy kegyeleti parkot alakítunk ki, ahol a tervek szerint a jövőben 3-4 fal is állhat majd. Az elsõ elkészítése hamarosan befejezõdik, a tervek szerint pedig január elsejétől meg is nyitjuk.

Bővül a bemosópark is

Mindemellett zajlik az új parcella kialakítása, és bõvítették a bemosóparkot is hét új gránit táblával, 8 millió forintos önkormányzati forrásból.

– Bemosásos temetés esetén a bemosóparkban található közös sírba kerülnek a hamvak vízsugár általi bemosással, a nevek pedig, igény szerint felíródnak az ott lévõ gránittáblákra. Mivel ezzel a lehetőséggel egyre többek szerettek volna élni, ezért további hét táblát helyeztünk ki – zárta a tájékoztatást az ügyvezető.