Új rektori pályázat

A Nyíregyházi Főiskola rektorának, dr. Jánosi Zoltánnak június 30-án lejár a rektori megbízatása. A törvények értelmében a következő ciklusban ezt a tisztséget már nem töltheti be, újabb rektori megbízást nem kaphat. A Nyíregyházi Főiskola rektori tisztségére korábban már kiírták a pályázatot, de ez a pályázati eljárás eredménytelenül zárult.

 

ÚJ PÁLYÁZATI ELJÁRÁSRA VAN SZÜKSÉG

 

Április közepén ült össze a főiskola szenátusa, hogy eldöntse, a három pályázó, dr. Figula Erika, dr. Onder Csaba és dr. Sikolya László közül ki legyen a felsőoktatási intézmény rektora. Közülük dr. Onder Csaba és dr. Sikolya László került be a második fordulóba, ahol mindkét pályázó 8-8 szavazatot kapott. Az intézmény szervezeti és működési szabályzata értelmében nem tarthattak újabb fordulót, így a Nyíregyházi Főiskola Szenátusa április 14-én nem tudott rektorjelöltet választani, ezért újabb pályázati eljárásra kerül sor. A nyíregyházi felsőoktatási intézmény erről értesítette a fenntartó minisztériumot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára a napokban értesítette a Nyíregyházi Főiskolát arról, hogy milyen ütemezés szerint kell újabb eljárást lefolytatni.

 

DECEMBER 20-ÁTÓL LEHET ÚJ REKTORA A FŐISKOLÁNAK

 

A szenátusi jóváhagyás után a pályázati felhívás július 29-én megjelenik az Oktatási és Kulturális Közlönyben – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Főiskola Igazgatási és Humánpolitikai Központjának vezetője –, a pályázatok benyújtására pedig augusztus 31-éig lesz lehetőség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a beérkezett pályázatokat feldolgozza, megküldi a főiskola részére, ahol a szenátusnak október 30-áig nyílik lehetősége, hogy megválassza a rektorjelöltet. A rektori megbízás határozott időre szól, három évre, 2015. december 20-ától 2018. december 19-éig.

Dr. Jánosi Zoltán rektori megbízásának lejárta után, július 1-jétől a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény vonatkozó rendelkezései értelmében a felsőoktatási intézmény, illetve a szenátus vezetőjeként a rektor helyettesítésére jogosult rektorhelyettes jár el. A Nyíregyházi Főiskolán az általános rektorhelyettes dr. Kiss Ferenc főiskolai tanár.

F. A.