Új onkológiai eszközökkel gazdagodik a kórház

Február 26-án, határidőre érkeztek meg az új onkológiai eszközök a Jósa András Oktatókórházba. A Tömbkórház Projekt részeként mintegy 1,5 milliárd forint értékben kerültek korszerű, modern berendezések a kórházba: 2 új lináris gyorsító, tervező CT, brachyterápiás eszközök és egyéb műszerek. Az összeszerelésük már folyik, május elején kerül sor a próbaüzemre. Március 16-ától a sugárterápiás kezelések szünetelnek Nyíregyházán, de a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával előkészített megállapodásnak köszönhetően, továbbra is zökkenőmentesen fog folyni a betegellátás. A kezelésre szorulókat szervezetten fogják szállítani Debrecenbe. A szállítási költséget az OEP fizeti, de ha valaki tömegközlekedési eszközzel szeretne egyénileg utazni, annak az árát is megtérítik, mondta el sajtótájékoztató keretében dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese. Hozzátette, a vezetőség legfőbb célja az, hogy a betegeknek semmilyen kellemetlenségben ne legyen részük ez alatt az átmeneti időszak alatt. A munkálatok befejezésével pedig újra Nyíregyházán lesznek a legmodernebb onkológiai eszközök, ha az országos viszonylatot tekintjük.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Erfán József, az onkológia osztályvezető főorvosa elmondta, az új eszközök kihívást jelentenek az egészségügyi dolgozók számára, de megfelelő felkészítésben lesz részük. Az alatt a néhány hét alatt, míg szünetel a sugárterápiás kezelés az osztályon, oktatáson vesznek részt, hogy elsajátíthassák a gépek működését. Hozzátette, idén nyártól a jelenleg legfejlettebb onkológiai ellátásban fognak részesülni a betegek Nyíregyházán, mert ezek most a legkorszerűbb gépek az országban.

A részlegen dolgozók már ismerkednek az új hellyel és eszközökkel. Nagyban segíti majd munkájukat a beruházás.

Néhány hónap múlva már teljes kapacitással folynak majd a kezelések a Jósa András Oktatókórházban, addig is kéri a vezetőség a betegek, hozzátartozók türelmét és megértését.

Kanócz Rita

Fotó: Kohut Árpád