Új mentőautó Nyíregyházán – Modern és korszerű járművel gyarapodott a helyi flotta

Új mentőautót kapott a Nyíregyházi Mentőállomás. A kormány prioritásként kezeli az Országos Mentőszolgálat fejlesztését, az elmúlt tíz évben több mint ezer új autót adtak át, a flotta átlagéletkora pedig öt év alá csökkent. A koronavírus-járvány elmúlt egy éve hatalmas feladatot rótt a mentőszolgálatra, miközben országos szinten 1,2 millió mentési feladatuk is volt.

Egy teljesen korszerű, modern és jól felszerelt új autót kapott a Nyíregyházi Mentőállomás. A mentőautóra nagy szükség van, ahogy dr. Kovács Ferenc polgármester fogalmazott, jó helyre került Nyíregyházán.

„Megragadnám az alkalmat, hogy Nyíregyháza és a nyíregyháziak nevében megköszönjem azt az áldozatkészséget is igénylő munkát, amit a betegekért, bajba jutottakért, sérültekért végeznek a mentősök, mert igazából mindannyiunkért végzik, mert mindannyian juthatunk ilyen helyzetbe. A világjárvány azt hiszem felértékelte a munkájukat is, de köszönet és elismerés illeti az egész egészségügyi ágazat dolgozóit” – így köszönte meg a szakemberek munkáját ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jelentős fejlesztés

Az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli, ennek számos eleme van, ilyen például a mentőautó beszerzése vagy a mentőállomás-felújítások, de a mentéstechnikai eszközök beszerzései is folyamatosak. Több mint 200 darab mentőautó cseréjére és azok mentéstechnikai eszközökkel történő felszerelésére közel tízmilliárd forintot fordítottak. A beszerzésből egy gépjármű a Nyíregyházi Mentőállomásra is került.

Csökkent az átlagéletkor

„Az elmúlt időben 2010 óta bizony jelentősen nőtt a mentőautók száma, illetve az átlagéletkoruk lecsökkent 8,3-ról 4,8-ra, és ez folyamatosan csökken. 2010 óta több mint ezer mentőautót tudtunk átadni a mentőszolgálatnak és azt lehet mondani, hogy a mentőállomások is jelentősen fejlődtek és nagyon sokat tudtunk építeni” – mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki egyben Nyíregyháza országgyűlési képviselője is.

Rengeteg volt a munka

Ebben az évben új munkaruhát kapnak a mentőszolgálat dolgozói, illetve elindul egy bérfejlesztési program – erről Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója beszélt Nyíregyházán. Ünnepi beszédében megköszönte a mentőszolgálat dolgozóinak azt az erőn felüli munkát, amit a járvány idején végeztek.

„A bajtársaim az elmúlt évben 1,2 millió feladatot láttak el országosan, ez volt a mentési feladatunk és mindemellett elláttak még 1,2 millió mintavételt, koordináltak, mintákat vettek és még emellett látták el ezt az 500 ezer határellenőrzést és több mint 200 ezer bajba jutott embert, aki koronavírus-fertőzött vagy -gyanús volt és kórházba juttatták. Ez óriási teljesítmény és óriási munka, ezek az eszközök semmit nem érnének az ő tudásuk és elhivatottságuk nélkül” – nyilatkozta dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A főigazgató arra kérte azokat, akik még nincsenek beoltva, hogy regisztráljanak valamelyik vakcinára, mert a mentőszolgálat munkáját azzal lehet segíteni, ha mindenki vigyáz magára és a környezetére.

Kapcsolódó galéria

Mentőautó átadás a Mentőállomáson