Új lélegeztető- és altatógépek érkeztek a kórházba – Néhány átalakítás is szükségessé vált
Fotó: Szarka Lajos

A kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos állapotú, igazoltan koronavírus-fertőzött felnőtt betegek elsődleges ellátási helyévé jelölték ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat. Ezért közel 1 milliárd forint értékű, új lélegeztető- és altatógépek érkeztek az intézménybe.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos és prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptember 21-én kelt határozatában a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos állapotú, igazoltan koronavírus-fertőzött felnőtt betegek elsődleges ellátási helyévé jelölték ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházat. A koronavírusos betegek esetében az intézmény ellátási területe így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye területével bővült. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásának és koordinálásának köszönhetően összesen 31 lélegeztető- és 40 altatógép, 250 infúziós pumpa, 40 betegőrző monitor és 4 központi monitor segítheti a betegellátást az intézmény tagkórházaiban. Az eszközök 60 százalékát már beüzemelték, a napokban pedig a többi berendezés telepítése is befejeződik.

– Ezekkel az eszközökkel a legmagasabb szintű intenzív terápiát tudjuk folytatni. Ez egy nagy biztonságot jelent, a lakosságot meg tudjuk nyugtatni, hogy jelen körülmények között van megfelelő védőeszközünk, orvosi eszközünk és szakértelmünk, teljesen fel vagyunk készülve nagyobb betegbeáramlásra is – mondta el dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, az egészségügy felkészült, az ország teljes lakosságát el tudják látni biztonsággal akkor is, ha tovább emelkedne az esetszám.

– Olyan mennyiségű eszközt szállítottunk ki minden ellátónak, hogyha bármi történik, akkor is elegendő álljon rendelkezésre belőle. A következő időszak számait nem ismerjük, de mi fel vagyunk készülve arra, hogy ennek akár a többszörösét is a rendelkezésére tudjuk bocsátani az egész országnak – mondta el dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

A felkészülés a betegek fogadására több átalakítást is szükségessé tett. Szeptember 28-tól átmenetileg szünetel a Jósa András Oktatókórház MEDHotel működése, betegeinek ellátása a szakmaspecifikus fekvőbeteg osztályokon folytatódik. Fontos változás még, hogy ugyanettől az időponttól a nyíregyházi Érsebészeti Részleg betegei számára a Sebészeti Osztály ápolási egységei adnak helyet.

Kapcsolódó galéria

Lélegeztetőgépek- és altatógépek a Jósa András Kórházban