Új légszennyezésmérő állomással gazdagodott Nyíregyháza

A CrossBordAir, azaz a Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében című pályázat támogatásával került új automata légszennyezésmérő állomás Nyíregyházára, abban az együttműködési partnerségben, melynek tagja Nyíregyháza és Szatmárnémeti.

Évek óta mindennapjaink része télidőben a szmogriadó, mely nemcsak félelmet kelt a városlakók között, de valós egészségügyi kockázatot is jelent a fojtó levegő. A Hímesbe, a Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának területén helyezték el az új automata légszennyezésmérő eszközt, melynek adataival átlagolni lehet majd a nyíregyházi értékeket. A beruházás értéke közel 77 ezer 500 euró.

„A Széna téren van az a nagyon régóta elhelyezett mérőállomás, ami a legszerencsétlenebb helyszín. Egyrészt a környezeti levegőszennyezettség fókusza, illetve a fűtési időszak levegőszennyezettségi terhelése miatt. Azt gondoltuk sokan, hogy nem mutat reális értéket Nyíregyházáról. Ezért akartunk még egy mérőállomást, de emellett még 60 mobil eszközt is nyertünk. A Szatmárnémetivel közös cégünk, a határvárosok együttműködésére kiírt pályázatra adtuk be ezt a programot, és nyertük el a finanszírozást. Ezen kívül lesz tehát 60 mobil eszközünk is. Ezek most teszt üzemmódban vannak, illetve télen már mind a két mérőállomás üzemel”

 – tájékoztatott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Reálisabb adatokat várnak majd a két műszer értékeinek alapján, hiszen a szélsőséges helyzet sem a város, sem a turizmus megítélését nem segítette – folytatta a polgármester.

A legfontosabb, hogy a jövőben monitoringozni lehet majd a város levegőminőségét. Készül egy akcióterv, illetve a kormányhivatalnál felállítanak egy Levegőminőségi Irodát, és ők intézkednek, ha erre szükség lesz.

„Ez a mérőállomás részévé válik az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőtisztaság-méréssel kapcsolatos hálózatának, így gyakorlatilag naprakész és pontos adatokat fog szolgáltatni arról, hogy milyen a levegő minősége Nyíregyházán. A legtöbb városban két ilyen mérőállomás van. Azt gondolom, mindenki számára nyilvánvaló, hogy több mérőállomás pontosabb adatot képes szolgáltatni egy olyan nagy kiterjedésű településről, mint Nyíregyháza. Azt várjuk mindannyian ettől, hogy sokkal pontosabb adatok állnak rendelkezésre, és nyilvánvalóan a szükséges intézkedések is sokkal racionálisabban hozhatóak meg”

 – nyilatkozta Román István főispán.

A város háttérszennyezettségét modellezhetik az új műszerrel. A gyakorta említett PM10 a szállópornak 10 mikrontól kisebb részecskéjét jelöli. Emellett hőmérsékletet, légnyomást vagy páratartalmat is jelez az eszköz.

„Nyíregyházán mindig a szálló porral van a legnagyobb probléma, a PM10 komponensével. Egy olyan háttérállomást szerettünk volna telepíteni a városban, ami háttér, közben pedig a lakossági fűtésből származó szennyezést is méri. Így már két mérőállomás adatával tudunk átlagot vonni, ahogy a jogszabály előírja”

– mondta a Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője, Rozinka Zsolt.

A projekt keretében 100 mobil műszert is sikerült beszerezni. Ebből 20 Szatmárnémetibe, 20 Ungvárra, és 60 darab Nyíregyházára került. Városunkban sorra üzembe helyezik az eszközöket, melyek a próbaüzem és a finomhangolás után hitelesítik a mérőállomások adatait.

Kapcsolódó galéria

Légszennyezettség mérő átadó