Új lakó a hulmánoknál

Még bátortalan a Nyíregyházi Állatpark legújabb lakója, a 4 éves hulmánlány, aki félve szalad el zsákmányával. A közönséges hulmánt Indiában szent állatnak tartják, a hiedelem szerint Hanuman majomisten leszármazottjai, akik akkor nyerték el jellegzetes fekete arcszínüket, amikor a legenda szerint Ráma isten feleségét szabadították ki a démonkirály fogságából. A hindu vallásban ezért szent állatként tisztelik, még saját templomunk is van. A hulmánok rendkívül jól alkalmazkodtak az időjáráshoz: előfordulnak a sivatagokban, de akár a 2 ezer méter fölötti ázsiai hegyekben is megjelenhetnek. Az országban csak a Sóstó Zoóban találkozhatnak a látogatók ezzel a karcsúmajmok alcsaládjába tartozó fajjal.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a most érkezett nőstény négyéves és a berlini állatkertből érkezett tenyészprogram keretében. Nyáron már jött a 8 éves nőstényhöz egy 10 éves lengyelországi hím, így most már ezzel a kis hölggyel három fősre dagadt a hulmán állomány a Nyíregyházi Állatparkban.
A tervek szerint a most érkezett lakó részt vesz majd a fajmegőrzési programban, 5-6 éves korában lesz ivarérett. 200 nap után egy utódot hoz a világra, akinek születése után még rózsaszín az arca, jellegzetes fekete színét később nyeri el.