Új igazgató a Móricz Zsigmond könyvtárban

Zárt ülésen tárgyalt Nyíregyháza város képviselő-testülete a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatói beosztás betöltésére benyújtott pályázat elbírálásáról. A közgyűlés Tomasovszki Anitát bízta meg az intézmény vezetésével. Az új igazgató megbizatása november 27-étől határozott időtartamra, három évre szól.

 

INFORMÁCIÓS KÖZPONTTÁ VÁLJON A KÖNYVTÁR

 

Tomasovszki Anita egy jó lehetőségnek, szakmai kihívásnak tartja új feladatát. Célja, hogy a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik vezető információs központjává váljon. Ehhez szerinte egy kulturális innováció szükséges, kreatív megoldásokkal színvonalasabbá szeretné tenni a könyvtárat. Nagy hangsúlyt kíván fektetni a rendezvényekre, folyamatosan kiállításokat, könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat és gyermekprogramokat szeretne kínálni a látogatóknak. Az új igazgató fontosnak tartja a digitalizációt, a digitális írástudás fejlesztését, ennek ugyanis meghatározó szerepe van a 21. században. Ennek érdekében terve, hogy a város többi kulturális intézményével együtt egy digitalizációs tervet dolgozzanak ki, együttműködést alakítana ki a levéltárral, a múzeummal és a főiskolával.

 

NYITNI KELL A FIATALOK FELÉ

 

Az igazgató szerint ahhoz, hogy a könyvtárban növekedjen az olvasók száma, nyitni kell a fiatalok felé, hiszen ők a jövő könyvtárhasználói.

– Rendszeres gyermekprogramokat kell szerveznünk, könyvtárbemutató és könyvtárhasználati órákat akár a Móricz Zsigmond Színház művészei vagy drámapedagógusok bevonásával, hagyományos és nem hagyományos eszközök bemutatásával, mint az e-book olvasók, okostelefonok, tabletek, notebookok – mondta Tomasovszki Anita. – Ők már ebben a világban nőnek fel, de ahhoz, hogy tudatosan használják, hozzájussanak a megfelelő információkhoz az internet nagy világából, ahhoz kell, hogy segítsünk. Úgy gondolom, ha megtaláljuk a közös pontot az iskolaigazgatókkal, egyre több gyereket tudunk bevonzani, nő majd az olvasótáborunk is.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a Digitális Nyíregyháza programban partnerként működik, mint e-Magyarország pont csatlakozik hozzá. Az intézményben az e-tanácsadók ehhez szakmai tanácsadást, koordinációt biztosítanak a megye többi e-Magyarország pontjainak is.

F. A.