Új híd ível át az Igrice-patak felett

– Négy évvel ezelőtt, magánszemélyek kezdeményezésére hoztuk létre a Sóstógyógyfürdőért Alapítványt. Még előtte, 2011-ben az alapítók és a kuratóriumi tagok részvételével platánfasort ültettünk a tópartra és nagy célunk volt, hogy épüljön egy híd is az Igrice-patak fölé, ami már az 1990-es évek közepétől kezdve szabályozási tervben is szerepelt – elevenítette fel dr. Podlovics Roland, az alapítvány kuratóriumának elnöke, miként jutottak el a gondolattól a hídavatásig.

A hagyományokhoz híven, söröshordót gurít át a hídon dr. Podlovics Roland, a kuratórium elnöke és dr. Kovács Ferenc polgármester (középen)

ÖSSZEFOGÁSSAL VALÓSULT MEG

Az alapítvány feladata az építkezés anyagi fedezetének előteremtése volt, támogatások útján, illetve a kivitelezés koordinálása. 2013-ban megszerezték a híd engedélyes tervdokumentációját, 2014-re pedig jogerősek lettek az építési engedélyek. Az azt követő időszakban folytatott adománygyűjtésnek köszönhetően a híd munkálatai helyi magánvállalkozók és magánszemélyek, illetve Nyíregyháza város támogatásának köszönhetően megkezdődhetett.
– Nagyon sok olyan adományozónk van, aki nem anyagi támogatást nyújtott, hanem munkával segítette az Igrice-patak fölött átívelő híd és a kapcsolódó sétány megépítését, melyet a Csónak utca végénél lévő közterületen alakítottunk ki. Volt, aki a térkőalapozásban, míg mások a híd acélszerkezeténél, illetve a világítás kiépítésénél nyújtottak segítséget.
A tájékoztatás során megtudtuk, a hidat és a kapcsolódó sétányt az önkormányzatnak adják át kezelésre, de ezzel az alapítvány nem fejezi be a munkát. Jövőre már jogosultak lesznek az adó egy százalékok fogadására, amikből szeretnék Sóstógyógyfürdőt még szebbé és használhatóbbá tenni.
– Elképzeléseink között szerepelnek parkosítások, zöldfelületek ápolása, sétányok kialakítása és mindezek mellett turisztikai rendezvényekkel is népszerűsíteni akarjuk Sóstógyógyfürdőt. Mi több, szeretnénk akár szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyerekek üdültetését is támogatni – hangsúlyozta. Dr. Kovács Ferenc polgármester hozátette, ez egy nagyon jó visszajelzés arról, hogy az a fejlesztés, amit a város tervez, a nyíregyháziak tetszését elnyeri, sőt, ők maguk hozzátesznek azért, hogy az megvalósulhasson. Vállalnak feladatokat, és kiegészítik azt, amit a város elvégez.

(Szerző: Bruszel Dóra)