Új helyen a fogászati ügyelet – A kis SZTK-ba költözik az ellátás

Március elsejétől a Szent István utcai kis SZTK-ba költözik a fogorvosi ügyelet. A jövő hónaptól Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el az orvosi ügyeleti rendszerhez tartozó feladatokat, a fogorvosi ügyeletet azonban továbbra is az önkormányzat koordinálja majd.

Korábban jelentős eltérések voltak a kistelepülések, városok és megyeszékhelyek között az orvosi ügyelet szempontjából, ezért is volt szükség a rendszer átalakítására, hogy minden páciens számára egyenlő lehetőségeket biztosítsanak. Az Országos Mentőszolgálat veszi át ezeket a feladatokat, a mentésirányítók a 1830-as telefonszámon várják majd a hívásokat délután 4 órától, illetve este 10 után is. A mentésirányítók kapcsolhatják az ügyeletes orvost, kiküldhetnek ügyeleti ellátóegységet a beteg lakására vagy megkérhetik a beteget, hogy fáradjon be a 13 járásközpontban található ügyeleti ellátóhely egyikébe.

Költözik az ellátás

Ezzel szemben a fogorvosi ügyeletet március elseje után is az önkormányzat koordinálja majd.

Szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon biztosítjuk reggel 8 órától délután 14 óráig a fogorvosi ügyeletet. Ez szintén az ügyeleti épületközpontban volt, március elsejétől áthelyezzük a kis SZTK-ba, a Szent István utca 14. szám alá. Ezért az egy szolgáltatás miatt nem lenne hatékony fenntartani az épületet. Az új helyszín egy központibb helyen található, a városközpontban talán jobban hozzáférhető lesz a szolgáltatás” – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet megszűnésével a jelenlegi protokoll szerint már nem szükséges az előzetes telefonálás a fogorvosi ügyeleten, személyesen várják a pácienseket a Szent István utcai kis SZTK-ban.