Új gondozási központ – Szenvedélybetegek nappali ellátásával bővült a szociális háló
Fotó: Szarka Lajos

574 millió forintból korszerűsödött a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrája Nyíregyházán. Szenvedélybetegek nappali ellátásával bővült a város szociális hálója, ez az Őz utcán újonnan kialakított gondozási központban érhető el. Az intézményben 65 fő fogyatékkal élő, pszichiátriai beteg, illetve szenvedélybeteg nappali ellátásáról gondoskodnak.

Elkészült az új Őz utcai nappali ellátást nyújtó intézmény, az építés célja az volt, hogy Nyíregyháza belvárosi, kertvárosi környezetében egy, a kor igényeinek és a vonatkozó előírásoknak megfelelő korszerű, gazdaságos és a városi környezetbe illeszkedő szociális ellátó intézmény épüljön.

„Amikor felmértem én magam is a helyzetet 2011-ben, eléggé elkeserítő volt az egész intézményrendszer infrastrukturális állapota, bölcsődék, óvodák, iskolák és a szociális rendszer. Azonnal kellett intézkedéseket hozni, itt, az Őz utcán is négy éve üresen állt az épület. Jó érzés visszagondolni, hogy mennyi mindent meg tudtunk csinálni. Az összes orvosi rendelőt felújítottuk és újakat hoztunk létre, a kis SZTK-t két ütemben egy nagyon modern intézménnyé változtattuk. A mostani projektnek része volt a nyírszőlősi felújítás” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Modern körülmények

A nappali ellátó központ közel ezer négyzetméteren, tágas foglalkoztatókkal és közösségi terekkel várja a meglévő és az új ellátottakat. A teljesen akadálymentes épületben a nemenkénti fürdőszobák, tornaterem és tankonyha mellett konferenciaterem is található. A földszinten közösségi és pihenőtereket hoztak létre, az emeleten foglalkoztató, a személyzet szociális helyiségei, az orvosi rendelő, az irodák és a tornaterem kaptak helyet.

Új szolgáltatás indult

Egy új szolgáltatással is bővült Nyíregyháza szociális hálója, ami szintén az Őz utcán újonnan kialakított gondozási központban érhető el.

„A szolgáltatásaink közé tartozik a fogyatékos személyek nappali ellátása, fejlesztő foglalkoztatása, erre engedélyezett férőhelyszámunk 35 fő. Pszichiátriai nappali ellátást 15 fő engedélyezett létszámmal végzünk, illetve közösségi pszichiátriai ellátást is itt kell megemlítenünk. Működik még a támogató szolgáltatás, illetve a házi segítségnyújtás. Utoljára hagytam a szenvedélybeteg nappali ellátást, 15 főre van engedélyünk, ez a szolgáltatás egy teljesen új elem” – ismertette Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Ezt azok vehetik igénybe, akik Nyíregyházán élnek, betöltötték a 16. életévüket és nem igényelnek fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést. A szenvedélybeteg nappali ellátást azok is igénybe vehetik, akik már gyógyultak, de szeretnék megelőzni a visszaesést.

Önkéntes alapon vehető igénybe

A legnagyobb mértékben az alkohol és a dohányzás okoz problémákat, főleg az idősebbek körében.

„A törvény előírja, hogy egy addiktológus főorvos vagy szakember által vélemény kell a szenvedélybetegségéről, onnantól kezdve, ha megkeresnek minket, elmondjuk, hogy milyen lehetőségek vannak, milyen szolgáltatásokat vehet igénybe, akár a szenvedélybetegséggel kapcsolatban, akár bármilyen ügyintézéssel, de például mosási lehetőség is van, akinek olyan körülményei vannak, akár fürdési lehetőség, addiktológus orvos előadást tart az ellátottaknak, csoportfoglalkozásokat is tartunk” – mondta Pappné Glovács Erika, a szenvedélybeteg részleg munkacsoport-vezetője.

Az intézményben összesen 65 fogyatékkal élő, pszichiátriai beteg, illetve szenvedélybeteg nappali ellátásáról tudnak gondoskodni, amelyet étkezéssel együtt biztosítanak. A szakemberek létszáma 20-25 fő az intézményben. Az új épületben különböző rendezvényeket is szerveznek és több régi program is ide költözik, többek között az idősek akadémiája is. A beruházás összköltsége 574 millió forint volt.