Új célok a kijelölt úton

A Magyar Kodály Társaság 1978-as megalakulásától szellemi műhelyként működik az országban. Hozzájuk csatlakozott 1988-ban az ország legnagyobb tagtársasága, a nyíregyházi. Tarcali Zoltán és Joób Árpád után az elnöki teendőkkel Szabó Dénest, a Nemzet Művészét, Kossuth-,és Liszt-díjas karnagyot, a Cantemus Kóruscsalád igazgatóját bízták meg. Az új vezető haladni kíván a már kijelölt úton, folytatni kívánja elődjei munkáját annak érdekében, hogy Kodály Zoltán szellemisége, iránymutatása és hatása a magyar kultúrára tovább éljen, sokaknak biztosítva ezzel a legtisztább szellemi táplálékot.

 

Kodály szellemisége kötelezi a tagokat

 

Szabó Dénes, a Nemzet Művésze, Kossuth-,és Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagcsoport elnöke elmondta, úgy gondolják, hogy még inkább megpróbálják összefogni a város és a megye szellemi erejét. Szabó Dénes hozzátette, amikor hangversenyezni jár, mindenhol lát jó szándékú embereket, akik nyitottak a magasabb rendű kultúrára, csak magányosak. Ezért nincs bennük elég erő.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nemzet Művésze elmondta, az ő vágyaikat szeretnék egy helyre terelni és teljesíteni. Szabó Dénes kifejtette, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kodály Társaság eddig is az ország leg- irigylésre méltóbb társasága volt, de úgy látják, hogy kötelezi őket Kodály szellemisége.

 

Folyamatos a jelentkezés

 

A Kodály Társaság hívja a megye és a város lakosságát. Aki szeretne csatlakozni a szervezethez, részt vehet azon a tagtoborzó hangversenyen, amely november 23-án lesz a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály Termében. A „Családi körben” elnevezésű koncerten a Kelemen család lép a közönség elé. Kelemen Barnabás és felsége Kokas Katalin hegedűjátékkal, lányuk Hanna zongorajátékával, míg a Virtuózok című műsorból ismert fiuk, Gáspár hegedűjével kápráztatja el közönséget. Ezen a hangversenyen az új tagok már kitölthetik a jelentkezési lapot, mely szerint a jövőben a Kodály Társaság jelenlegi 200 tagjához kívánnak tartozni. Ezzel bekapcsolódhatnak egy magasabb rendű szellemi életbe, amely Kodály Zoltán munkásságát őrzi és ápolja, és amely névadójához hasonlóan nyitott a társművészetekre. A Kodály Társaság tagjai nem csupán a zenén keresztül kapcsolódnak egymáshoz, hanem közös kirándulásokon és igényes előadásokon vehetnek részt. A Kodály Társaságba nem csak a november 23-i hangversenyen lehet jelentkezni, hanem folyamatosan le lehet adni a tagsági nyilatkozatokat a Cantemus Irodában. A jövőbeli tervek között szerepel egy ifjúsági tagozat létrehozása is, amely a zene,- és az igényes művészeteket kedvelő fiataloknak tartogatna lehetőségeket.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)