Új buszok jönnek és elfogadták az ifjúsági koncepciót

Kitüntetések átadásával kezdődött a mai közgyűlés a városházán. A képviselő-testület Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója – Eisert Árpád-díjjal jutalmazta áldozatos munkájáért dr. Erfán József onkológus osztályvezető főorvost és Lentvorszki Magdolna aneszteziológus szakasszisztenst. Bencs László aranyérmet kapott Szabó Bernát Sándorné, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója. Bencs aranyéremmel jutalmazták a fogyatékkal élő Hegedűs Hajnalkát, aki nemrégiben, nehéz küzdelmek árán, de diplomát szerzett a Debreceni Egyetemen. Hajni anyukája mindvégig aktívan segítette lánya tanulmányait, ezért a Debreceni Egyetem tiszteletbeli hallgatóvá fogadta, és ő is megkapta a Bencs aranyérmet.

További képekért kattintson a fotóra!

Hegedűs Hajnalkáról a Nyíregyházi Televízió portréfilmet készített, az alkotás a közelmúltban Helyi Érték Díjat kapott. A közgyűlésen címzetes főorvosi okleveleket is átadtak, ezt idén dr. Kálmán Enikő gyermek-háziorvos és dr. Mihucz Mária, valamint dr. Vasváry Tünde háziorvosok vehették át. Az önkormányzat ma képzőművészeti ösztöndíjakat is kiosztott. Támogatásban részesültek: Fekete Nóra textilművész, valamint Czigándy Varga Sándor és Lengyel Tibor, akik mindketten szobrászművészek.

 

Itthon tartanák és visszacsábítanák a fiatalokat

 

Az elismerések átadása után összesen 39 napirendi pontot tárgyalt ma a képviselő-testület. Elfogadták a város következő öt évre szóló ifjúsági koncepcióját. A részletes szakmai anyag úgy készült el, hogy ehhez a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara készített felméréseket a városban élő fiatalok több korcsoportjában. A koncepció célja az, hogy az önkormányzat közreműködésével az ifjúságot megtartó, az őket segítő, támogató rendszerek alakuljanak ki. Ezzel olyan várossá válhat Nyíregyháza, amelyben a fiatalok ötleteikkel, kritikai szemléletükkel, aktív részvételükkel, önkéntes munkájukkal alakíthatják a város életét. 

– Nagyon lényeges, hogyan tudjuk itt tartani a fiatalokat, milyen jövőképet tudunk nekik mutatni. Mind a példamutatásunkkal, illetve mindazzal, hogy milyen feltételeket tudunk nekik teremteni. Milyen munkalehetőséget, családalapítási feltételeket, vagy beszélhetünk az első lakáshoz jutás segítéséről is – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

 

Jobbik: „Küzdeni kell a droghasználat és az alkoholizmus ellen!”

 

A Jobbik képviselői szerint megdöbbentő adatokat is tartalmaznak az ifjúság körében készített felmérések. Ez alapján a nyíregyházi fiatalok harmada nyúlt már kábítószerhez. Minden ötödik fiatal rendszeresen iszik alkoholt és ezek 11 százaléka hétvégenként le is részegedik. Béres Csaba azt mondta, ezt a folyamatot fel kell számolni. 

– Ezeket meg kell szüntetni, ezek ellen tenni kell. A koncepció jó irányt mutat, de az a koncepció akkor ér valamit, hogyha meg is valósul. Mi támogatni fogjuk a megvalósulást is. A jövő igazolja majd, hogy mennyire válik majd be – mondta Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője.

 

Gázzal és elektromos árammal hajtott buszok jönnek

 

A tömegközlekedés fejlesztése is szóba került a mai közgyűlésen. A képviselő-testület megszavazta azt az előterjesztést, amely alapján 47 darab új autóbusszal és egy töltőállomással gazdagodhat rövidesen Nyíregyháza. A beruházás összértéke ötmilliárd forint, amit az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból finanszírozhat a megyeszékhely. Úgy kerül majd a város tulajdonába 41 darab gázüzemű és 6 elektromos busz, hogy saját erőt ehhez nem kell biztosítani. A polgármester szerint ez alapjaiban változtathatja meg a helyi közösségi közlekedést. Dr. Kovács Ferenc arra számít, hogy többen fogják majd a tömegközlekedést választani. 

– A buszok kihasználtsága 22 százalék. Ez nagyon kevés, de azt gondolom, ahhoz, hogy ez több legyen, szükség van arra, hogy jól szervezetten, tiszta, modern buszokkal menjen a tömegközlekedés – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

 

Az NB II-ben több pénz jár a Szparinak

 

A képviselők megszavazták azt is, hogy a város 65 millió forintos szponzori szerződést kössön a Nyíregyháza Spartacus labdarúgócsapatával. Az együttes a következő szezonban az NB II-ben szerepel, és amennyiben ismét feljutó helyen végezne, további 50 milliót kapna a várostól. Az önkormányzat abban bízik, az EB-hez hasonlóan a Szpari mérkőzései is összekovácsolják majd a szurkolókat, és sokan lesznek kíváncsiak a találkozókra. A baloldali politikusok ehhez annyit fűztek hozzá, a korábbi önkormányzat is támogatta a focit Nyíregyházán és az elvárás most az, hogy a csapat újra első osztályú legyen. 

– Volt egy NB I-es játékosokkal teletűzdelt csapat. Nem is lehet más a cél, mint hogy megnyerje az NB III-at. Én simábbnak is gondoltam ezt a bajnoki címet. Az, hogy az NB II-ben milyen esélyekkel indul a csapat, még nem tudjuk. Nyilván nem is lehet más a cél, mint hogy megnyerje a bajnokságot. Hogy ez fog-e sikerülni, azt nem tudjuk, egy biztos, az önkormányzati támogatás a duplájára emelkedett – fogalmazott Nagy László, a MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője.

 

Megpályáztatják a színház ügyvezetői állását

 

A képviselő-testület emellett számos olyan pályázat benyújtását is támogatta, amelyek segítségével a városi infrastruktúrát lehet fejleszteni. Többek között újabb energetikai korszerűsítéseket szavaztak meg, de családbarát munkahelyek kialakítását is támogatták. A mai közgyűlésen a képviselők hozzájárulásukat adták ahhoz is, hogy a színház ügyvezető igazgatói állására pályázati felhívást írjanak ki. A közgyűlés után közmeghallgatást tartottak a városházán.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)