Új autóbusz-telephely Nyíregyházán – Középiskolás diákoknak és a Volánbusz Zrt. dolgozóinak tartottak bemutatót
Fotó: Farkas Fanni

Nyíregyháza elkötelezett annak érdekében, hogy minél kevesebb környezetterhelést okozó autóbusz közlekedjen a városban, amelynek megvalósítása érdekében 100%-ban támogatott pályázatot nyert el a szolgáltatás minőségének javítására. A projekt keretében 41 darab CNG autóbusz beszerzésére került sor. A projekt keretében megépült a buszokat kiszolgáló CNG töltőállomás, valamint a korszerű, modern, 21. századi igényeket kielégítő autóbusz-telephely is – ezeket mutatták be az elmúlt héten középiskolás diákok és a Volánbusz Zrt. dolgozói számára.

 

2018 februárjától járja Nyíregyháza útjait az a 41 darab sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG autóbusz, melyeket 100%-osan támogatott pályázat, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében nyert el a város. Emellett töltőállomás létesült, az autóbusz-telephely beruházásának a készültsége pedig már 98%-os, jelenleg a külső befejező munkálatok, valamint az elektromos és gépészeti berendezések beüzemelése zajlik. A jó közlekedési kapcsolat, a megfelelő közműellátottság és a szeparált elhelyezkedés biztosítja az újonnan épülő autóbusz-telephely optimális és gazdaságos működését. A telephely a CNG kút közvetlen közelében épül, a volt Vay Ádám laktanya területén, a 2019-ben megvalósult Technológiai Transzferközpont szomszédságában.

– Igyekeztünk egyrészt a Bánki iskolába járó tanulóknak bemutatni azt, hogy milyen is egy új telephely. El kell mondani, hogy nem mindennapos, hogy egy ilyen csodálatos területtel találkozhatnak a fiatalok, illetve a VOLÁNBUSZ Zrt. életében sem mindennapos az, hogy egy ilyen lenyűgöző műhely átadására kerülhet sor. Folyamatosan folynak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy mikor tudjuk üzembe venni ezt az épületet. Én azt gondolom, hogy a mai esemény apropója, ha a tanulókra gondolok, mindenféleképpen jövőbe néző a számukra is, hiszen láthatják azt, hogy hova is lehet eljutni sok munkával és sok energiabefektetéssel. Azt tudom mondani, hogy a tanulók jártak a jelenlegi telepünkön is, pontosan megtapasztalták azt, hogy az a körülbelül ötven éve épült épületrész és műhelycsarnok milyen fejlődésen és fejlesztésen tud keresztül menni – tájékoztatott Kató József, a VOLÁNBUSZ Zrt. forgalmi üzemvezetője.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a jövő generációja, kiemelten a gépjármű-technológiai szakirány felé orientálódó fiatalok is megismerjék ezeknek a korszerű autóbuszoknak a működési elvét, üzemeltetését, ezért ezek bemutatójára került sor, első körben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanulói számára.

– Nagyon jó volt ez a nap, jól éreztük magunkat, sok új dolgot tanultunk. Mivel mi a Bánki Donát Műszaki Technikumból érkeztünk, ezért nekünk kiemelten fontos volt, és hasznos információkat tudhattunk meg a buszokkal kapcsolatban. Az autóbusz mosása során is sok új dolgot láthattunk, az új buszokat is megtekintettük, azok is nagyon tetszettek. Illetve az alkatrész központ is nagyon érdekes volt, jó volt, hogy betekintést nyerhettünk a VOLÁNBUSZ világába egy kicsit – mondta el Erneszt Attila, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanulója.

Az új autóbusz-telephely kialakításának, valamint műszaki működési elvének bemutatójára pénteken a VOLÁNBUSZ Zrt. dolgozóit várták. A szellemi munkavállalók és a később a műhelyben dolgozók is megismerték a korszerű, modern, 21. századi igényeket kielégítő telephelyet.

Kapcsolódó galéria

Új autóbusz-telephely Nyíregyházán – Középiskolás diákoknak tartottak bemutatót