Befektetésösztönzés: „Nyíregyháza fantasztikus jövő előtt áll, a kormány határozott célkitűzése a város fejlesztése”
Fotó: Szarka Lajos

Az önkormányzat befektetésösztönzési stratégiájával, valamint országos iparfejlesztéssel, beruházásokkal kapcsolatban tartottak kerekasztal-megbeszélést hétfőn a városházán, már a megyeszékhelyen működő jelentős vállalkozások bevonásával. Az eseményen, valamint az azt követő sajtótájékoztatón részt vett Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, tehát a HIPA vezérigazgatója. A befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte: Nyíregyháza már eddig is nagyon komoly eredményeket ért el, fantasztikus jövő előtt áll, a kormánynak pedig a továbbiakban is határozott célkitűzése Kelet-Magyarország fejlesztése.

Itt találjanak megfelelő minőségű munkahelyet

– A kormánynak egy nagyon határozott célkitűzése Nyíregyházának a fejlesztése, a térségnek a fejlesztése, és az, hogy aki itt szeretne boldogulni, az itt találjon megfelelő minőségű munkahelyet – így fogalmazott Joó István, a HIPA vezérigazgatója nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

A magyar vállalatok segítése is cél

A befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos hozzátette, a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek nemcsak az a feladata, hogy külföldi működő tőkét hozzon az országba, hanem az is, hogy segítse a helyi magyar vállalatok folyamatos növekedését és fejlődését, s hogy be tudjanak kapcsolódni a külföldi nagybefektetők értékláncába, már a kivitelezés fázisában is megrendelési lehetőségekhez jutva.

Gazdaságfejlesztési program Nyíregyházán

Ehhez a sajtótájékoztatón részt vevő polgármester hozzátette, az önkormányzat ugyanezt végzi, a beruházást már elkezdő befektetőknek ajánlottak építőipari kapacitásokat, s ugyanezt fogják tenni a működés megkezdésekor a beszállítók, szolgáltatók vonatkozásában. Mindennek előzménye, hogy az önkormányzat még 2019 végén elindította a befektetésösztönzési stratégia elfogadása után az erre a ciklusra vonatkozó első számú prioritást, a gazdaságfejlesztési programot, melynek lényege, hogy színvonalas munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg, a fiatalok és mindenki számára.

Hatalmas bővülés az ipari parkban

– A nagy projektünk az ipari park, a régi 130 hektárhoz 640-et fogunk vásárolni, a nagy részét már megvettük, s van, amit már el is adtunk. Már van két nagy befektetőnk, a dél-koreai W-Scope, illetve a német Boysen cég, előbbi elnyerte tavaly az Év Befektetője címet Magyarországon, míg a másik egy BMW-beszállító – mind a kettőnek van üzenetértéke – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

Elindult a komplex tervezés

A polgármester hozzáfűzte, az ipari park komplex tervezése január végén elindult egy komoly konzorciummal, mert nagyon fontos, hogy megfelelő infrastruktúrával és közműkapacitásokkal rendelkezzen, beleértve a villanyáramot, a vizet, szennyvizet és a gázt. Gőzerővel dolgoznak azon, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legpiacképesebb ipari park Magyarországon nálunk legyen.

Újabb bejelentések várhatóak idén

– Elindult két beruházás, és előrehaladott tárgyalásaink vannak három másik befektetővel, ezek a HIPA-val együtt történnek, mert ők képviselik a kormányt. Azt gondolom, ebben az évben várható még újabb bejelentés, s ez azért nagyon jó hír, mert ilyen rövid idő alatt sikerült ennyi mindent elérni, ami nagyon biztató, különösen arra gondolva, hogy az ipari parkunk most talán a legjobb állapotú, hiszen a legtöbb előkészített szabad terület van benne, több mint 500 hektár, nagyon jó logisztikai adottsággal – mondta.

„Az egyik legjobb ipari park Nyíregyházán található”

Joó István ezt megerősítve hangsúlyozta, a város 2019 óta egy még fókuszáltabb, tudatos gazdaságfejlesztést valósít meg. Ennek az eredménye az is, hogy ma Magyarországon az egyik legjobb ipari park Nyíregyházán található, és sikerült az elmúlt időkben komoly befektetőket idehozni a térségbe.

Fejlesztés a további befektetőkért

– Ipari parkot nyilván azért fejleszt a kormány, hogy további befektetőket tudjunk idehozni Nyíregyháza városába. Már nagyszabású döntések születtek ezzel kapcsolatban a korábbi években, hiszen sok milliárd forintnyi fejlesztési forrást allokált a kormány az ipari parki munkálatokra, előkészületekre, s a következő időszakban is várhatóak ilyen döntések – mondta a vezérigazgató.

Teljes ellátottság, modern megközelíthetőség

Mindezt annak érdekében, hogy az ipari park teljes infrastruktúrafejlesztése, ellátottsága megvalósulhasson, hiszen modern megközelíthetőséget kell biztosítani vasúton és úton, illetve a szükséges áram, víz, szennyvíz, csapadékvíz kapacitásoknak is ki kell épülnie annak érdekében, hogy minél több befektetőt tudjanak hozni ide, a térségbe.

Helyben tudjanak boldogulni

– Nyíregyháza már eddig is nagyon komoly eredményeket ért el, és egy fantasztikus jövő előtt áll, a kormánynak pedig a továbbiakban is határozott célkitűzése Kelet-Magyarország fejlesztése, és annak elérése, hogy mindenki itt, helyben tudjon boldogulni – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Kapcsolódó galéria

HIPA befektetésösztönzés, beruházások 2023