Új alapszakok az Egyetemen

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint dr. Onder Csabát lemondását követően a köztársasági elnök a rektori megbízása alól január 16-ikai hatállyal felmentette. A Nyíregyházi Egyetem szenátusa javaslata alapján a fenntartó február 28-ikán írja ki a rektori pályázatot, amelyre március 30-ikáig lehet jelentkezni. A beérkezett pályázatokról május végén dönt a szenátus, így várhatóan augusztusban lehet új rektora az egyetemnek. Az intézmény vezetését addig dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes látja el.

További képekért kattintson a fotóra!

A felvételi visszaszámlálás idejére bővült az intézmény oktatási kínálata, immár 92 lehetőségből választhatnak a továbbtanulók, köztük az öt új alapszakból. Dr. Kiss Ferenc elmondta, műszaki területen újdonság a járműmérnöki és a hivatásos repülőgép vezető szak. Emellett lesz közösségszervező, óvodapedagógus és gyógypedagógus képzés is.

 

80 MILLIÓS MEGTAKARÍTÁS A PPP HITELEK KIVÁLTÁSÁVAL

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a korábbi PPP rendszerű fejlesztések hiteleinek eddigi kormányzati kiváltása országosan hat felsőoktatási intézmény 13 programját érintette, amelyek összesen 29 milliárd forintba kerültek. Köztük volt a Nyíregyházi Egyetem is, ahol korábban három szerződés futott, ebből egyet sikerült kiváltani. Dr. Kvancz József kancellár elmondta, az elmúlt év végére visszakerültek az intézményhez tanulmányi, B, D, és E épületek. Ezzel évente 80 millió forintot takaríthatnak meg. Jó hír, hogy az idei évben folytatódik a PPP hitelek kiváltása, a programba újra bekerült a Nyíregyházi Egyetem, így kedvező döntések esetén újabb költségektől szabadulhat meg az intézmény.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)