Új alapokon a polgárőr egyesületek

Jászai Menyhért alpolgármester szerkesztőségünk kérdésére elmondta, a szabolcsi megyeszékhelyen korábban is működött egy polgárőr szövetség, egyesületi formában. A törvény rendelkezése szerint ennek most meg kell szűnnie.

 

ÁTVESZI A FELADATOT

 

A változás azonban a Polgárőr Egyesületeket, amelyekből Nyíregyházán 21 van, közvetetten nem érinti, ugyanúgy megmaradnak és folytathatják a munkát. Mivel a városnak van egy közbiztonsági közalapítványa, így a megszűnő polgárőr szövetség feladatait ez fogja átvenni.

[REKLAM]

– Ha egyeztetni kell arról, hogy egy nagyrendezvényt hogyan biztosítsunk, vagy hogyan történjenek például nyaranta a péntek, szombat esti közös járőrözések a rendőrséggel – ezt a funkciót veheti majd át a polgárőr szövetségtől a közbiztonsági közalapítványon keresztül szervezendő új szervezeti egység. Tulajdonképpen átmentjük azokat az értékeket, amelyeket a polgárőr szövetség képviselt Nyíregyházán és a közbiztonsági közalapítvány keretében teremtjük meg azt a lehetőséget, hogy tovább működjenek. Véleményem szerint ezzel átláthatóbbá fog válni a rendszer – tette hozzá.

A város közgyűlése az idei évi költségvetésében 8,5 millió forintot szán a közbiztonsági közalapítványon keresztül a polgárőr egyesületek pályázati formában történő támogatására.