Üdültetéssel segít a kormány

– Egy kiló kenyér, ma négyszer annyiba kerül, mint januárban – a Kelet-Ukrajnában zajló konfliktus miatt elszabadultak az árak Kárpátalján és ez rendkívüli módon sújtja a hátrányos helyzetű magyar családokat – erről számolt be Balog Zoltán Kisvárdán. Ez emberi erőforrások minisztere bejelentette, a válsághelyzet enyhítése érdekében a kormány legalább 3 ezer kárpátaljai magyar gyerek nyaralását, illetve őszi-téli üdültetését kívánja támogatni.

A gyermekek 7 napos, 6 éjszakás táborokban fognak részt venni. Fontos, hogy olyan táborokba kerülnek, ahol magyarországi gyerekekkel fognak együtt üdülni és olyan plusz közös programokban is részt vesznek majd, mint például egy budapesti látogatás, ami számukra egy külön lehetőséget fog biztosítani – fűzte hozzá a miniszter.

Az üdülésekre pályázati úton lehet majd jelentkezni, melyek május 13-ától lesznek elérhetőek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány weblapján. A táborok június 15-én kezdődnek majd. Egy-egy kárpátaljai csoport húsz gyermekből és három kísérőből fog állni.

– Sokak számára az egyetlen, első és utolsó nyaralás, amit gyermekkorukban itt tölthetnek...

A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Orosz Ildikó üdvözölte, hogy a kárpátaljai gyerekeket is bevonják az Erzsébet programba. Úgy fogalmazott, így egyfajta nemzetegyesítés történik.

– Az aláírással egy újabb hajszáleret kötöttünk össze a szétszakított területek között. Hiszen, ahogy a miniszter úr mondta, folyamatról beszélhetünk, nemcsak egy egyszeri akcióról, amely folyamat eredményeképpen a kárpátaljai magyar gyerekeket, akik otthon magyar kultúrkörben tevékenykednek, részt vesznek, beemelték az Erzsébet programba – így fogalmazott a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke.

Balog Zoltán az üdültetésről megállapodást írt alá a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel és Kárpátalján működő magyar történelmi egyházak képviselőivel. A megállapodás aláírásán szó esett arról, hogy a kormány márciusban arról is döntött, hogy 85 millió forinttal támogatja a krízishelyzetbe került kárpátaljai magyar családokat. Ebből a forrásból a családfenntartó nélkül maradtakat, félárvákat támogatják. A természetbeni adományok az egyházak közreműködésével jutnak el a rászorulókhoz.

Z. Pintye Zsolt