Tűzoltók sportversenye Nyíregyházán

Porral oltóval akadályozza meg az egyik tűzoltó a lángok továbbterjedését. A helyzet nem valós, hanem a hivatásos tűzoltók részére megrendezett megyei sportverseny egyik feladata volt. A megmérettetésre négy parancsnokság jelentkezett: a nyíregyházi, a mátészalkai, a kisvárdai és a nyírbátori.

 

Egyéni és csapatverseny

 

A tűzoltók csapat és egyéni versenyszámokban mérhették össze tudásukat. 4x100 méteres akadálypályán futottak, ahol különböző nehézségeket küzdöttek le, majd klasszikus kismotor fecskendő szerelés, táplálás és célba lövés következett.

További képekért kattintson a fotóra!

Az egyéni versenyszámban a 100 méteres pálya akadályait kellett legyőzni a résztvevő 16 versenyzőnek. A tűzoltók egy hónapon keresztül készültek fel a feladatokra.

 

Szakma és kikapcsolódás

 

Kun András, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóság dolgozója azt mondta, szakmájuk során fontos az erőnlét, de szakmai tudásukat is tudják ezzel bizonyítani, valamint csapatépítő ereje is van egy ilyen sportnapnak. A tűzoltó hozzátette, a megye tűzoltói ilyen események alkalmával összejönnek és nemcsak a káreseteknél találkoznak, hanem kötetlenebb formában is. A testet és a lelket is próbára tevő verseny nagy hagyományokkal bír.

 

Hagyományos megmérettetés

 

Leskovics Zoltán, tűzoltó alezredes kifejtette, óriási hagyománya van a tűzoltósportnak, több mint száz esztendőre tekint vissza a szakma az ilyen versenyekkel kapcsolatban. A tűzoltó alezredes hozzátette, évente valamilyen formában mindig versenyeztetik kollégáikat, hiszen minden tavasszal például lépcsőfutóversenyen mérhetik össze tudásukat. Leskovics Zoltán azt mondta, a tűzoltó sportverseny az utóbbi időben egy kicsit visszaszorult, de a hagyományokat mindenféleképpen szeretnénk feléleszteni.

 

Nyíregyháza a győztes csapat

 

2016. augusztus végén Budapesten rendezik meg a Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltó Sportversenyt, ahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét Nyíregyháza csapata képviselheti.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)