Tűzoltási próba a nyíregyházi belvárosban

10 órakor érkezett a riasztás a Katasztrófavédelem ügyeleteséhez, hogy tűz ütött ki a Váci Mihály Kulturális Központ színpadán, ahol égnek a díszletek, egy ember pedig mentésre szorult, hiszen bent rekedt a lángok között. Három gépjárműfecskendővel, egy magasból mentővel és egy vízszállítóval, összesen tizennyolc tűzoltó indult a Szabadság térre, hogy eloltsák a tüzet. A lánglovagok ekkor még nem sejtették, hogy próbaoltásról van szó, hiszen a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltók parancsnoka ezt előre nem árulta el a legénységnek. A parancsnoki ellenőrző gyakorlat ugyanis szerepelt a szervezet éves képzési tervében. A próbavonulás célja az volt, hogy a tűzoltók felmérjék, a felújított Váci Mihály Kulturális Központban egy esetlegesen keletkező, valós tűz esetén hogyan tudnak beavatkozni az új tűzvédelmi szempontok betartása mellett. A lánglovagok a kiérkezés után nem sokkal végrehajtották a feladatot.

Toldi András tűzoltó százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a gyakorlatot megfelelőre értékeli, hiszen a célszolgálati csoport mindent szabályosan, az előírásoknak megfelelően, dinamikusan hajtotta végre. Hamar megtalálták a tűzoltók a tüzet és a kimentendő személyt, több oldalról avatkoztak be annak érdekében, hogy gyorsan és biztonságosan oltsák el a tüzet.

A parancsnok azt mondta, a Váci Mihály Kulturális Központ átalakítása során az épület északi oldalára két tűzlépcső került, amely egy esetleges katasztrófa esetén arra szolgál, hogy az épületben bent lévők minél hamarabb tudják elhagyni a házat. Mindezek mellett egy úgynevezett spinkler-rendszer gondoskodik a biztonságáról, amely már egy kezdetleges tűz esetén is beavatkozik, önmagától megkezdi a szükséges oltást. A tűzoltóknak az épületen kívül és belül is fali tűzcsapok biztosítják a vízellátást. A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rendszeresen tart próbaoltást olyan épületekben, amelyek újak, vagy átalakítottak, esetleg nagyobb tömeg befogadására alkalmasak, annak érdekében, hogy egy éles riasztás esetén a lánglovagok a legnagyobb hatékonysággal oldják meg a rájuk váró feladatokat.

M. E.