Tűzifaprogram: sok igénylés érkezett

Tavaly szeptemberben indult el és idén április 15-ig tart az a kormány által meghirdetett tűzifaprogram, melynek keretében az állami erdőgazdaságoknál háztartásonként 10 köbméter tűzifát lehet egységes, maximalizált áron vásárolni. Mint megtudtuk: mivel a Nyíregyházi Erdészethez akkora mennyiségű igénylés érkezett, amit az éves fakitermelésből nem tudnak kielégíteni, ezért a NYÍRERDÕ Zrt. más erdészeteitől és az ország fában gazdagabb területein levő erdőgazdaságoktól szállítanak faanyagot a térségbe. Emiatt is lehet, hogy az igénylőknek a regisztrálást követően a kiszolgálásig várakozniuk kell.

A hazánkat és egész Európát érintő energiaválság az állami erdőterületeket kezelő társaságok működésére is komoly hatást gyakorolt. Országosan és térségünkben is a tűzifa alapanyag – mint megújuló energiaforrás – iránt hatalmas kereslet alakult ki tavaly ősszel, ami az árak emelkedését is magával hozta. Ezért döntött rendeleti szinten a kormányzat a maximált árú tűzifa alapanyag forgalmazásáról.

A tavaly szeptember 19-tõl meghirdetett programban, 2023. április 15-ig, kötött rendeleti egységáron lehet maximum 10 erdei köbméter faanyagot igényelni.

Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDÕ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese megkeresésünkre elmondta, a NYÍRERDÕ Zrt.-nél, azon belül is a Nyíregyháza környékén gazdálkodó Nyíregyházi Erdészetnél a program kezdetétől kezdve az éves fakitermelési munkákból helyben előállított tűzifa mennyiségét meghaladó igénylés érkezett. Ezért a NYÍRERDÕ Zrt. más erdészeteitől és az ország fában gazdagabb területein levő erdőgazdaságoktól szállítanak faanyagot a térségbe. Ezzel együtt jár az is, hogy az igénylőknek a regisztrálást követően a kiszolgálásig várakozniuk kell.

A program eddigi igényeinek és a NYÍRERDÕ Zrt.-nél rendelkezésre álló faanyagnak megfelelően jelenleg keménylombos fafajból maximum 3 köbmétert lehet igényelni, a fennmaradó 7 köbméter pedig lágylombos vagy fenyő fafajokkal egészíthető ki.

– Ebben a kritikus gazdasági helyzetben kiemelt jelentőségű az úgynevezett szociális tűzifa program is, amely állami támogatásból biztosít lehetőséget az 5000 lélekszám alatti településeknek tűzifa vásárlására, majd annak rászorultság alapján történő térítésmentes lakossági kiszolgálására. A NYÍRERDÕ Zrt. évek óta országos szinten a legnagyobb mennyiségű tüzelőt szolgálja ki a programban.  A 2022/23-as szezonban működési területén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében majd'  44 000 köbméter tűzifát igényeltek. A csaknem 200 település háromnegyede vármegyénket érinti, ez mintegy 32 500 köbméter tűzifát jelent. Az igényelt faanyag döntő többsége keménylombos fafajú. A hatalmas mennyiség kiszolgálása a változékony és csapadékos időjárás miatt is komoly feladatot jelentett,  ennek ellenére a kiszolgálás meghaladta az összmennyiség 95 százalékát. A faanyag több ezer család részére biztosítja a téli tüzelő nagy részét – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDÕ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.