Tűzgyújtási tilalom van érvényben

A nagy hőségben a hétvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szokásosnál több volt a szabadtéri tűzeset, vasárnap hét esetben kellett a megyebeli tűzoltóknak ilyen tűzesethez kivonulni.
Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság, illetve az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelhet el tűzgyújtási tilalmat. A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet rakni az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a vasút és közút menti fásítások és a felsorolt területeken lévő tűzrakóhelyek is.

– A nyári időszakban gyakori a szalonnasütés, bográcsozás, grillezés – mondta Leskovics Zoltán megyei tűzoltósági főfelügyelő. – Ezek a tevékenységek, természetesen folytathatók, de itt is vannak tűzvédelmi szabályok, amelyeket be kell tartani. A tűzgyújtási tilalom elsősorban az erdőkre vonatkozik, tehát erdőkben bármilyen nemű tűzgyújtás tilalom alá esik.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos az irányított égetés, a gaz- és a parlagégetés is. Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet 24 órával a tevékenység megkezdése előtt az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni. A tűzgyújtási tilalom idején a korábban kiadott engedélyek nem érvényesek.

F. A.