Túrát szerveztek a város legrégebbi kincsében

Az emberek mindig szerették az erdőket – ezt állítják a Nyírerdő munkatársai. A sűrű erdők ugyanis – amellett, hogy élelmet és nyersanyagot biztosítottak – védték is a közelükben letelepedőket. Nyíregyháza tüdeje még a jégkorszak után alakult ki, és a tölgyes vadon évezredeken keresztül szolgálták az itt letelepedőket.

– Minden nyíregyházi büszke lehet, – úgy gondolom – a sóstói erdőre – tette hozzá Tölgyfa Gábor. A Nyírerdő erdészeti igazgatója elmondta, a sóstói erdő mérete a város növekedésével lecsökkent. Manapság alig éri el a 300 hektárt. Kisebb azonban már nem lesz, mert törvény óvja, így sokáig védheti a várost és tölthet be közjóléti funkciót. – Itt, a sóstói erdőben, ez a legfontosabb, úgy gondolom. Egy 120 ezres nagyváros mellett van, a 120 ezres nagyváros szíve. Más hasonló nagyvárosok erdeit látva, úgy gondolom, minden nyíregyházi büszke lehet arra, hogy milyen szép kis erdeje van Nyíregyházának – tette hozzá Tölgyfa Gábor.


Az egyik legrégebbi értéke Nyíregyházának

 

Az E-Misszió Egyesület elnöke azt hangsúlyozza, hogy a sóstó erdőnél nincs régebbi értéke a városnak. Ezért nagyon kellene óvni és megőrizni ősi arculatát. 

További képekért kattintson a fotóra!

– A természet hozta létre, bár az embernek is rengeteg nyoma van itt, az erdőben. Pozitív értelemben is, negatív értelemben is. Jelenleg ez az egyetlen, ami természeti örökségként az értéktárban megtalálható. Másrészt ez a legősibb, legrégebbi eredetű értékünk itt, Nyíregyházán – mondta el Szigetvári Csaba.

 

„Bármikor érdemes ide kijönni!"

 

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság szerint az lenne a jó, ha a városban élők valóban magukénak éreznék az erdőt. Rádöbbennének, hogy nélküle kevesebb lenne a település és a levegője sem lenne jó minőségű. 

– Ezért gondoltuk fontosnak, hogy ide kihívjuk az embereket a jó levegőre. Tegyünk egy túrát közösen és hallgassuk meg a szakembereket az erdő történetéről: milyen különleges fajok és növények élnek az erdőben, és egy kellemes délutánt töltsünk el itt, közösen, ebben az erdőben – tette hozzá Tomasovszki Anita, a bizottság elnöke.

Az Értékes Esték programsorozat keretében nemcsak előadások hangzottak el a sóstói erdőről, hanem egy rövid gyalogtúrán be is mutatták az érdeklődőknek, mitől különleges a város zöld tüdeje.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)