Tűnj ki a sötétből!

Az egyre korábbi sötétedés, a gyakran kedvezőtlen látási viszonyok miatt ősszel és télen különösen fontos a kerékpárok, kerékpárosok megfelelő kivilágítása. Számos, gyakran súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt már azért, mert a gépkocsivezető csak későn észlelte az előtte haladó biciklist.

A Látni és látszani országos kampányhoz kötődően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2015. november 1-jén este ellenőrizték a kerékpárosokat a megyei rendőr-főkapitányság és baleset-megelőzési bizottság munkatársai. Azoknak, akiknél valamilyen hiányosságot tapasztaltak, a figyelmeztetés mellé ezúttal első és hátsó kerékpáros-lámpát, valamint láthatósági mellényt adtak ajándékba, a gyerekek még biciklis sisakot is kaptak.

A lámpák és prizmák nemcsak kötelező tartozékai a kerékpárnak, de életet menthetnek. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az úttesten láthatósági mellény viselése is kötelező, de lakott területen belül is sokkal hamarabb észrevehető egy mellényt viselő biciklis. A láthatóság az úttesten közlekedő gyalogosok számára ugyanennyire életbevágó.