Túl van az életveszélyen a zsiráf

Az öt napos állatot eddig szarvasmarha előtejjel, úgynevezett kolosztrummal etették, azonban mától már egyre több valódi tejet kap. A kis zsiráflány cumi segítségével etgy-egy alkalommal 6 deciliternyi táplálékot kap. Amióta eszik, láthatóan erősödik és a súlya is gyarapszik. Az állat az átlagosnál kisebb súllyal és mérettel született. Az etetés után a zsiráfbébit újra összeeresztették az anyukájával, aki láthatóan nem tudta, hogy mit kellene kezdeni a kicsivel.

A szakemberek ugyanakkor ezt vették észre egy ideje, hogy a zsiráfbébi reggelente nem különösebben éhes, ezért azt gyanítják, hogy éjszaka, amikor senki sem látja, mégiscsak tud szopni. Az állatgondozók azt tervezik, webkamerát szerelnek fel az istállóba és kiderítik, hogy kap-e az anyjától tejet. A Nyíregyházi Állatparkban közben hozzáfűzték, nem ritka, hogy az első borjas zsiráftehenek nem tudják gondozni a kicsinyüket.

– Az első borjas teheneknél jellemző, hogy a picit először nem szokták nevelgetni, ebben az esetben is ez történt – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, osztályvezető. – A gondozóknak kellett besegíteni a mamának, úgyhogy ők, mint pótpapa 3 óránként kelnek fel az aprósághoz, aki jelenleg 16 cm magas.

A kis zsiráfnak babonából egyelőre nevet sem adtak, azt várják, hogy megerősödjön és beilleszkedjen a csordába. Nyíregyházán egyébként sikeres a zsiráftenyésztés, eddig már 6 kis borjú is született a Sóstói Állatparkban.

Z. Pintye Zsolt