Túl az első X-en

A Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület közös kezdeményezése még tavaly hívta életre a fiatalokat megszólító eseményt.

 

Választási tudatosság

 

– A nagyszabású vetélkedő célja, hogy felkeltse a középiskolás korosztály választásokkal kapcsolatos érdeklődését, egyúttal kialakítsa a választási tudatosságot. A statisztikák szerint ugyanis valamennyi korosztály közül a középiskolások és a fiatal felnőttek politika iránti érdeklődése és aktivitása a legalacsonyabb. Ennek oka valószínűleg az, hogy a politika és a közélet nem tudja megfelelő üzenetekkel megfogni a 18–25 év közötti korosztályt – emelte ki dr. Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese.

További képekért kattintson a fotóra!

Az országos megmérettetést példaértékű érdeklődés kíséri. 215 csapattal összesen 860 diák képviselteti magát. A még decemberben rendezett első fordulón a diákoknak a demokratikus intézményekre vonatkozó lexikális tudásukról kellett számot adniuk. A helyi selejtezők eredményeként 70 csapat jutott a több helyszínen zajló regionális elődöntőkbe, amelynek egyik állomása a Nyíregyházán rendezett esemény.

 

Kreativitás

 

A megyeházán tartott fordulóban a lexikális tudás mellett a kreativitást, a vitakészséget és az előadásmódot is értékelték. A tanulók elképzeléseiket a versenyre készített prezentáció formájában ismertették a döntőbírákkal, amely komoly előkészítő munkát igényelt a diákoktól.

 

Értékes díjak

 

Az országos döntőben a regionális fordulókból továbbjutó 14 legjobb csapat méri majd össze tudását. Az első helyezett és iskolája, összesen 26 fővel Strasbourgba utazhat, a másodikat Brüsszelben látják vendégül, míg a harmadik helyezettek tárgynyereménnyel térhetnek majd haza.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)