Tükrös tarja, krumplifőzelékkel
Ez az esős idő még a főzéstől is elvette a kedvemet. Arra gondoltam, valami gyors, laktatós ebédet főzök, ne kelljen mellette állni a konyhában. A krumplifőzelék ígéretét már a hét közepén megtettem, így most ahhoz kellett feltétet kitalálnom, ez lett a tükörtojásos sült tarja.

Hozzávalók a főzelékhez:
- 1 kg krumpli, só, bors, őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál liszt
- 2-3 dl tejföl
- kevés olaj

Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra, öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a babérlevelet is. Addig főzzük, míg a krumpli teljesen puhára fő.
Én nemcsak habarni szoktam, hanem kevés olajban rántást készítek, amibe egy kevés őrölt köményt is teszek. Ebbe keverem simára a tejfölt a krumpli levével, majd a megfőtt krumplihoz öntöm. Addig főzöm, amíg besűrűsödik a főzelék. Korábban a rántásoknál megszokott módon, pirospaprikát is tettem hozzá, de a gyerekeim szerint, akkor nem olyan mint a menzai krumplifőzelék, így ez az évek folyamán elmaradt nálunk.

A tarja elkészítése nem túl bonyolult.
Hozzávalók:
- 6 szelet sertéstarja
- két fej hagyma
- só, bors, majoranna, kevés olaj
- 6 db tojás
A tarjaszeletek mindkét oldalát bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával, majd egy tepsibe teszem kevés olajon. A karikára vágott hagymát a tetejére szórom, majd fedő vagy alufólia alatt legalább 45 percig sütöm. Ha a hús megpuhult, leveszem róla a fóliát, és egyesével a tetejére ütöm a tojásokat. Ezután már csak pár percig sütöm. Ha valaki a keményre sült tükörtojást szereti, az sütheti tovább is. Igen laktató és gyorsan elkészíthető ételt kapunk.

Sipos Marianna