Tudóskönyvet és politikai kalandregényt írt Nemere István a koronavírusról

A ’80-as években Európa legjobb sci-fi-írójának választott Nemere István Nyíregyházától 20 km-re, Bashalom településen írta meg koronavírussal foglalkozó két legújabb könyvét.

Több mint 730 könyv és több mint 14 millió eladott kötet jellemzi a rekorderként számon tartott sci-fi és paranormális jelenségekkel, történelmi témákkal foglalkozó író, a kalandos múltat megélt Nemere István munkásságát. 2015-ben Nyíregyházára, egészen pontosan Sóstóra költözött feleségével, majd tavaly 20 kilométerrel tovább. Nagycserkeszen túl, Tiszaeszlár Bashalom településrészén vettek egy házat. Itt születtek legújabb könyvei, a koronavírussal foglalkozó művek is. Megírt már egy politikai kalandregényt és egy kisebb terjedelmű, alig százoldalas tudományos igényű művet, mely a napokban jelent meg.

„Mint egy szótár vagy lexikon inkább, mindenféle szavak vannak, és a szavaknak 5 mondatos, 10 mondatos, féloldalas magyarázatai onnantól kezdve, hogy védőoltás, milyenek a vírusok általában, milyen ez a koronavírus. A régi járványokról, amik voltak, azok ellen hogyan védekeztek az emberek” – fogalmazott az író.

Aztán kész a másik, egy politikai kalandregény is. Álnéven kerül majd az olvasókhoz, de erről a kiadóval kötött szerződése szerint még nem sokat beszélhet.

„Ugye, meg van kötve a kezem, tehát nem beszélhetek róla, de kizárólag és egyfolytában a vírusról szól. Feltételezve azt a kicsit összeesküvés-elmélet ízű dolgot, hogy ezt valakik szándékosan szabadították rá a világra, de nem mindegy, hogy kire, nem mindenkire. Nem így tervezték, csak Amerika ellen próbáltak vele nagy csapást mérni, aztán a dolog elszabadult, és nem a tervezők vagy a tettesek szándéka szerint ment tovább.”

Viharos vitát válthatna ki a kötet, de ahogy Nemere István fogalmaz, semmi sem történik, hiszen sajnos most nem jut el az olvasókhoz. Kérdés, hogy megváltoztatja-e a vírus és a járvány a világot, az embereket.

„Hát, valakiket biztosan és valamely világokat – a nagyvilágon belül a kisebb világot – megváltoztatja, mert kénytelenségből rájöttek, és rá is fognak jönni még inkább, hogy mondjak egy nagyon egyszerű és mindenki által kedvelt példát, az autógyártást. Most bebizonyosodott, hogy teljesen felesleges volt az alkatrészek java részét Kínából rendelni, csupán azért, mert ott olcsóbb. De itt most bebizonyosodott, hogy ez egy nagyon rossz taktika volt. Mert, ha itt gyártották volna valahol a Balkánon, vagy Kelet-Európában a java részét, vagy akár Közel-Keleten, akkor nem lett volna ez a nagy leállás, ez a kényszerű leállás. Sokszor nem is a vírus miatt álltak le, hanem egyszerűen azért, mert nem volt alkatrész, és ez vonatkozik sok mindenre, az élelmiszertermelésre is. Nem biztos, hogy nekünk mindig olyan gyümölcsöt kell ennünk, amit a Föld túlsó felén termesztettek, és mindenféle drága eszközökkel és módokon hozták ide. Visszatérve eredeti kérdésére, biztosan megváltozik valami nagyon sok ember gondolkodásában, azért ne legyenek illúzióink, a nagy többség ugyanúgy fog tovább menni, mint eddig.”

Nemere Istvánnak nyárra egy tanulságokat összegző kötetre van szóbeli megállapodása a kiadóval. Romantikus regényre nem gondolt, de köszönte az ötletet. Melissa Moretti álnéven jöhet majd egy ilyen is, mondjuk Szerelem a vírus árnyékában címmel – hogy teljes legyen a képzavar – mondta nevetve. Aztán indult tovább írni, és kertészkedni a dió- és gyümölcsfákkal teli kertjébe.

„Minden, ami történik a világban, azt magamba gyűjtöm, és annak egy része a könyveken keresztül jut ki a világba” – mondta érdeklődésünkre Nemere István, aki sok száz kötete után most is megírta a TÉMÁT, és elkészült két koronavírussal foglalkozó műve is.