Tudományos ülést tartottak az orvosoknak és szakdolgozóknak

 Nyolcadik alkalommal szervezete meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztálya és Nemibeteg Gondozója tudományos ülését. A konferencián 120 orvos és 90 szakdolgozó vett részt, célja a kapcsolatépítés és az ismeretek bővítése volt.


 Nyolcadik alkalommal tartott tudományos ülést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Bőrgyógyászati Osztálya és Nemibeteg Gondozója. A konferencia azért fontos, mert a bőrgyógyászat egy olyan szakma, ahol konzultáció nélkül a beteget nem tudják meggyógyítani, minden belső betegségnek lehet bőrtünete. A továbbképzésen 120 orvos vett részt, nőgyógyászok, urológusuk, sebészek és belgyógyászok, ezen kívül 90 szakdolgozó is képviseltette magát, védőnők, házi betegápolók és asszisztensek. A témák között szerepeltek érdekes esetek és ritka betegségek, a „Google doktor” szerepe és a szexuális úton terjedő betegségek is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tavalyi évben 23.000 beteg fordult meg a Bőr- és Nemibeteg Gondozóban, az elmúlt néhány évben pedig nagy mértékben emelkedett a Syphilises betegek száma. Ennek több oka is van.

Az embereknek nem csak egy, hanem több partnerük van. Nem igazán tudják, hogy nem csak a hagyományos szexuális élettel, hanem a szexuális élet más fajtájával is össze lehet szedni nemi betegséget és gondot okoz a szűrővizsgálatok hiánya is. A szexuális felvilágosítást már általános iskolában el kellene kezdeni. Nagyon sok a fiatal betegünk, ők egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a szexuális együttlétnél milyen betegségeket lehet összeszedni. 13-14 éves nemibetegünk is van. A betegségeknek nincs mindig tünetük és így sokszor a terhesgondozásnál, ahol kötelező a 16 hetes Syphilises szűrés, akkor derül ki a betegség.

– mondta el Dr. Együd Katalin főorvos.

A lakosságnak azt javasolják, hogy probléma esetén semmiképpen se kezdjenek öngyógyításba, keressék fel bizalommal a Bőr-és Nemibeteg Gondozót. Itt előjegyzés nincs, és minden szükséges laborvizsgálatot el tudnak végezni.

 

Kanócz Rita