Tudományos ülést tartott a Magyar Nőorvos Társaság

A Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-Magyarországi Szekciója minden évben megrendezi tudományos ülését, amelynek idén Nyíregyháza adott otthont. A konferencia célja, hogy az elmúlt időszak a szakmában fellépő problémáit és új műtéti eljárásait összegezzék.

– Idén három témakörrel foglalkozunk – mondta dr. Pap Károly, osztályvezető főorvos. – Az egyik a nőgyógyászati műtétekkel kapcsolatos újdonságok, új eljárások, a másik az akut, veszélyes szülészeti kórkép korszerű ellátása, a harmadik pedig az elmúlt időszakban tapasztalt különleges, orvosi szempontból érdekes esetek.

További képekért kattintson a fotóra!

A Nőorvos Társaság konferenciáján szó esett a biztonságos betegellátásról, a megelőzésről és az innovációról. A szakemberek kiemelten foglalkoztak a HPV-vírus elleni oltással, a korszerű várandósgondozással és a modern, új műtéti technikák bevezetésével.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az országban elsőként vezettük be a várandósgondozást – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa. – Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy a méhnyakrák elleni védőoltás kapcsán részt veszünk a védőnői szűrőprogramban, és a társszakmákkal karöltve olyan műtéti lehetőségek birtokában vagyunk, amire országosan is büszkék lehetünk.

A nyíregyházi konferencián szakemberek a szakorvosképzés helyzetéről is tanácskoztak. A szülészet-nőgyógyászat vidéken jelenleg hiányszakma.

– Pillanatnyilag a 21 vidéki kórház szülészet-nőgyógyászati osztályain 21 üres állás van, amelyre az elmúlt két évben nem volt jelentkező – mondta prof. dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Szak- és Továbbképző Központ szülész-nőgyógyász grémiumának elnöke. – Budapesten túlkínálat, vidéken szakorvoshiány van. Ezért tartjuk fontosnak, hogy felmérjük az igényeket, és biztassuk a fiatalokat, hogy jelentkezzenek a szakorvosképzésre.

A Magyar Nőorvos Társaság konferenciáján előadás hangzott el többek között a császármetszés technikáiról, a genetikai tanácsadásról, a nőgyógyászatban alkalmazott elektrosebészetről, a meddőség kivizsgálásáról és a köldökzsinórvér-tárolás kérdéseiről is.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)