Tudományos konferencia jelzi a Magyarországon működő botanikus kertek összefogását

1972-ben nyitotta ki először kapuit a nyíregyházi botanikus kert. Tuzson János botanikusról kapta nevét, a több mint 5 hektáros kertben mintegy 2500 fajta növényt tartanak számon. A korszerű berendezés lehetővé teszi, hogy a növényeket eltérő hő-, pára- és fényviszonyokat biztosító házakban helyezzék el. A létesítményt akváriumok egészítik ki. A botanikus kertek helyzete és szerepe a XXI. században címmel tartottak tudományos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen.


Az eseményre eljött Tuzson János dédunokája dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár.

A botanikus kerteknek és a botanikának más szempontból is van jelentősége. Ez pedig a gyerekeink és a gyerekeinknek a nevelése. Hogyha a botanikus kertekhez úgy állunk hozzá, hogy ezek egy ismeretterjesztő kertek is, és ha oda bejönnek a gyerekek, megismerik a fákat, megismerik a leveleket, kaktuszokat és a különböző növényeket. Ezen keresztül meg fogják szeretni a természetet is, ha a természetet megszerették, ha a környezetüket megszerették, akkor olyan felnőttek válnak belőlük akik szintén szeretik a környezetet. Járni fogják a környezetet, járni fogják az erdőt szeretni fogják. És itt a XXI. században mi lenne más fontosabb az egyik legfontosabb dolog amellett, hogy meg kell őriznünk magyarságunkat, hogy a saját környezetünkre figyeljünk oda.

A rendezvény célja többek között az, hogy a Magyarországon működő botanikus kertek vezetői összefogjanak, megmentsék azokat a növényfajokat, amelyek a kihalás szélén állnak.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Boronkay Ferencné a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjének nyugalmazott vezetője elmondta:

Ez a 10. Tuzson János Tudományos Konferencia. Szeretnénk megemlékezni névadó professzorunknak halálának 75. évfordulója alkalmából. Tuzson János volt az aki 1913-ban felfedezte Bátorligetet, illetve annak a jégkorszakból visszamaradt élővilágát. És ő tette megyénket európai hírűvé. Tehát ez az egyik fontos téma, a másik pedig a botanikus kertünkért.

A nyíregyházi egyetemisták oktatásában fontos szerepet játszik a botanikus kert, hiszen önkéntesként ápolják, tisztítják és védik környezetüket. Vassné dr. Figula Erika a Nyíregyházi Egyetem rektora elmondta továbbá:

Azt gondolom, nem csak a Nyíregyházi Egyetemnek fontos hanem az egész világnak. Hiszen a botanikus kerteket úgy tekinthetjük mint Noé újkori bárkája, hiszen az egész világon felértékelődött a jelentőségük, többek között azért mert az emberek beavatkozása a következtében nagyon sok növényfaj elpusztul, tulajdonképpen egy rész menedéket nyújt a védett és veszélyeztetett fajoknak, másrészt pedig egy génalapot ad arra, hogy itt megőrizzük ezeket a növényeket.

A botanikus kert konferenciatermében kiállítást nyitottak Tuzson János emlékére. Különleges képek láthatók megyénk minden tájáról.

 

Horváth Kíra