Tudományos Diákköri Konferenciát tartottak az Egészségügyi Karon
Tudományos Diákköri Konferenciát tartottak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A rendezvény idén egyúttal otthont adott a magyarországi védőnőképzésben résztvevő intézmények szakmai kerekasztalának is. A szekció ülések mellett az érdeklődők a rákbetegségek pszichoonkológiai megközelítésével is megismerkedhettek.

Idén is megrendezte Tudományos Diákköri Konferenciáját a Debreceni Egyetem Diákköri Tanácsa. A hallgatók egészség- és társadalomtudományi témákban nyújthattak be pályázatokat. A konferencia remek lehetőséget biztosít a diákoknak szakmai fejlődésük és tehetségük bemutatására.

– A Tudományos Diákköri Mozgalom azt gondolom, a magyar felsőoktatás sikertörténete. Lassan hetvenéves múltra tekint vissza. Tulajdonképpen egy halálbiztos kiválasztási rendszer a tehetséges tudósoknak, tudósjelöltetknek. Az általam ismert egyetemi tanárok gyakorlatilag száz százaléka diákkorában maga is TDK-zott – mondta el dr. Kiss János tudományos dékánhelyettes, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának főiskolai tanára.

További képekért kattintson a fotóra!

A konferencián több mint negyven pályázó mutatta be kutatását három szekcióban. A rendezvény egyúttal otthont adott a magyarországi védőnőképzésben résztvevő intézmények szakmai kerekasztalának is.

 

Rákbetegségek lelki vonzata

 

A konferencia plenáris előadója dr. Dégi László, a Babes-Bolyai Tudományegyetem docense volt, aki a rákbetegségek gyógyításának modern és szelíd módját mutatta be pszichoonkológiai megközelítésből. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések oka nem a lelki állapot következménye, viszont számos lelki vonzata van. Ezek közé tartozik a daganatos ditressz, ami egy rosszindulatú stresszállapot, ami nagyban rontja a túlélési esélyeket is.

 

Program a distressz mérésére

 

Itt pedig már azt a programot láthatjuk, amit a professzor és munkatársai fejlesztettek ki rákbetegek és hozzátartozóik részére. Az APSCO nevű telefonos applikáció a stressz, a szorongás, a depresszió és a harag mérésének segítségével felméri a páciens distressz szintjét, és azonnali visszajelzést ad arról, hogy szüksége van-e támaszra, segítségre. A szakember szerint ahol lelki segítség kérhető, ott duplájára nő a túlélési esély. Azt mondja, az öngyógyítás egy az egyben lehetetlen, de a megfelelő körülmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetben a gyógyulást elősegítő folyamatok játszódjanak le.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)