Tudja mi történik az összegyűjtött hulladékkal?
Fotó: Illusztráció

Izgalmas eseményre várja a lakosságot az ÉAK Nonprofit Kft. A hulladék útját követhetik végig az érdeklődők pénteken a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban, az Erőművek Éjszakáján. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A hulladék összegyűjtése, elhelyezése a gyűjtőedényben, melyet aztán a kukásautó elvisz a ház elől. Röviden ez az a folyamat, mely a lakosságot érinti, ha hulladékgazdálkodásról esik szó. A procedúra azonban itt nem ér véget. Az Erőművek Éjszakája október 27-én azt fogja bemutatni, hogy mi történik a beérkező hulladékkal.

„A hulladék beérkezik a hulladékkezelő üzemünkbe, ahol Magyarország egyik legkorszerűbb válogatóművét helyeztük üzembe a napokban. Ezzel minimális emberi beavatkozással automata gépek válogatják szét a hulladékot. Ezért is kérjük a lakosságot, hogy ne válogassák a papírt, műanyagot külön, hanem mindent egybe. És ezt kell a sárga-kék kukába elhelyezni, ahonnan mi begyűjtjük, a hulladékkezelő üzembe szállítjuk, majd beleborítjuk ebbe az új rendszerbe” – mondta el Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A műanyagok között nem minden újrahasznosítható. A hulladékkezelő központban válogatják ki azokat, melyek hasznosíthatók, pénteken ezt is meg lehet tekinteni.

„Ez egy nagyon modern, korszerű berendezés, mely különböző mechanikai és optikai válogatóeszközökkel van ellátva. Anyagában, majd ezt követően szín szerint is különválogatja a hulladékot. Ez által olyan terméket kapunk, melyre nagy kereslet van a piacon” – tette hozzá Petró Árpád.

www.eromuvekejszakaja.hu/eromuvek

A cégvezető kiemelte, fontos a lakosságot felkészíteni, hogy miként kell a hulladékot kezelni és gyűjteni. Az Erőművek Éjszakáján való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők 3 turnusban fogják meglátogatni az üzemet. Jelentkezni az eromuvekejszakaja.hu/eromuvek oldalon lehet.