Tudja ki lett Nyíregyháza új díszpolgára?

Nyíregyháza Város Díszpolgára dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos lett, Inczédy György Életműdíjat kapott dr. Papp Katalin főorvos, Krokovay Gizella adjunktus, zongoratanár és Závodny Mária kórházlelkész. A részletek rövidesen!

A díjazottak méltatása 

  • Dr. Szilassy Géza több évtizede elhivatott az orvosi szakma iránt. 1983-ban szerezte meg orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol, „Summa cum laude” minősítéssel abszolvált. Kitűnő tanulmányi eredménye, érdeklődése és tehetsége révén adatott meg neki, hogy az egyetem klinikáján maradhasson, de ő a rögösebb utat – a bizonyítást a szülővárosában – választotta. Orvosi pályája kezdetétől 1998-ig sebész-érsebész adjunktusként dolgozott a megyei kórház II. Sebészeti Osztályán, amikor is lehetősége nyílt kipróbálni tudását és rátermettségét egy igazi kihívásokban bővelkedő területen, a rehabilitáción. Ezzel egy időben megkezdte felkészülését a szakvizsgára is. Tanulási kedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezzel párhuzamosan az egészségügyi szakmenedzseri képzésen is megkezdte tanulmányait. Számos egyesület és alapítvány kiemelkedő személyisége, alapítója volt, mint a „Lépésről lépésre” Rehabilitációs Közhasznú Egyesületnek és a Periféria Alapítvány kuratóriumnak Az utóbbi kuratóriumának elnökeként 2014-ben a kommunista diktatúra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei áldozatainak emlékére szobrot emeltek Nyíregyházán, a Széchenyi és a Szarvas utca találkozásánál, a régi pártház épületénél. Élete, hite, kitartása mindannyiunk számára példaértékű, ezért méltán érdemelte ki Nyíregyháza Város Díszpolgára kitüntetést dr. Szilassy Géza.

 

  • Dr. Papp Katalin kiemelkedő szakmai- és közéleti teljesítményeket felmutató főorvosi pályát tudhat magáénak, hiszen több évtizedes fogászati és gyermekfogászati szolgáltatást nyújt Nyíregyházán. A kiváló munkájáért főigazgatói dicséretet, majd miniszteri kitüntetést kapott. A szakma és Nyíregyháza iránt tanúsított szakmai- közösségi elkötelezettségét Nyíregyháza Városért plakettel jutalmazták. A megye csoportvezető fogorvosai 1986-ban prevenciós főorvosnak választották meg. 1989-ben a nyíregyházi alapellátási igazgatóság kinevezte a gyermekfogászat csoportvezető fogorvosának. 1996-tól vállalkozó fogorvos. Szerteágazó közösségi és szakmai kiemelkedő tevékenysége elismerést érdemel.

 

  • Krokovay Gizella rendkívüli szakmai utat járt be a Bessenyei György tanárképző főiskola testnevelési tanszékének adjunktusaként és zongoratanárnőként is. Tehetséges fiatalokat karolt fel a kezdeti lépésektől egészen a nemzetközi zongoraversenyekre felkészítésig. Tanítványai rangos elismeréseket kaptak belföldön és külföldön egyaránt, többen közülük a Zeneakadémiára is felvételt nyertek. Főiskolai hallgatókat és felnőtteket tanított úszni. Pedagógiai érzéke, amely a gyerekek komplex oktatásában nyilvánul meg, mély humánumra és a művészetek iránti érzékenységére vall. Kivételes személyisége, munkabírása dicséretes, hiszen félállásban ma is tanít. Sokoldalú egyénisége példaértékű mindannyiunk számára.

 

  • Závodny Mária több mint két évtizeden át fáradhatatlanul, nagy hozzáértéssel és empátiával végezte kórházlelkészi szolgálatát egyházi alkalmazottként a Jósa András Oktatókórházban. A betegek közötti szolgálata mellett meghatározó volt számára a dolgozók lelki ápolása is. Központi feladatának tekintette a krízisbe került emberek segítését, hiszen ebben a helyzetben a betegek egyedül is nehezen képesek feldolgozni és megérteni állapotukat. Isten igéjével való erősítésük és táplálásuk nagymértékben hozzájárult segítő szolgálatához. Hite és kitartása mindannyiunk számára példaértékű.

Kapcsolódó galéria

Államalapítás – Új kenyér szentelés